30 de juny de 2018
30.06.2018

Descobreixen com eliminar cèl·lules tumorals latents que causen recaigudes

S'obre la porta a trobar nous medicaments per superar les resistències als tractaments actuals

29.06.2018 | 23:39
Doctor Héctor G. Palmer, investigador del Grup de Cèl·lules Mare i Càncer

Un grup d'investigadors de la Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) han descobert el mecanisme que inhibeix les cèl·lules tumorals latents que en alguns càncers causen les recaigudes en pacients aparentment curats.

Són cèl·lules que pel seu estat de latència no moren amb els tractaments actuals però que poden ser «llavor» d'un nou càncer o una metàstasi anys després, ja que conserven tota la seva «malignitat». Ho explica Héctor G. Palmer, investigador principal del grup, que ha detallat que ja s'ha començat a treballar en el disseny de nous medicaments que podran inhibir aquest factor o mecanisme i, per tant, eliminar també les cèl·lules dorments dins dels tumors.

Palmer ha comentat que, tot i que un tumor pugui créixer, sempre hi ha unes cèl·lules que decideixen no multiplicar-se i, per tant, quedar-se «en hivernació». Són cèl·lules majoritàriament indetectables que romanen a l'organisme com si fossin una «llavor» i es dispersen per diversos racons del cos. Per a l'investigador, és un comportament «aparentment poc important» però que té rellevància per la resistència als tractaments que presenten aquestes cèl·lules, ja que actualment, tots els medicaments estan dissenyats per matar les cèl·lules que es multipliquen de forma «incontrolada».

L'investigador ha destacat que molts pacients han pogut acabar el tractament però que si alguna cèl·lula latent s'activa, és «causa o llavor» perquè dècades després es torni a recaure. El projecte, doncs, es fixa l'objectiu de trobar «un punt feble» per poder eliminar aquestes cèl·lules latents i aquest fet ha estat el factor epigenètic anomenat TET2, responsable que cèl·lules tumorals entrin en estat de latència tot retenint la seva malignitat.

Palmer ha explicat que s'han detectat molts tipus de càncer diferents en què el TET2 està actiu i, per tant, els seus pacients tenen més possibilitats de recaure. Tot i això, considera que són els pacients qui més es podran beneficiar dels futurs tractaments que bloquejaran aquest mecanisme.

L'equip està treballant en el disseny d'aquests nous medicaments que podrien beneficiar els pacients de càncer. Per a Plamer, és un projecte «ambiciós» que implica que el grup s'embarca en un programa de desenvolupament de fàrmacs, un procés llarg que pot comportar com a mínim uns 5 anys de feina. Tot i això, l'investigador ha destacat que l'estudi publicat a The Journal of Clinical Investigation representa una nova diana terapèutica.

Els resultats de la investigació han estat possibles perquè l'Associació Espanyola Contra el Càncer ha donat el seu suport econòmic per poder desenvolupar aquest projecte. A més a més, hi han intervingut altres ajuts que han permès culminar-lo.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Embaràs

Guia per a embarassades

redacció

 | 0

Et donem consells, t'ensenyem a fer massatges, t'expliquem què pots i no pots menjar...