Un equip d'investigació internacional ha identificat un nou fàrmac per tractar un dels principals tipus de càncer de pulmó, l'anomenat «el de cèl·lula no petita» (NSCLC).

Els investigadors han demostrat que la inhibició de la proteïna SHP2/PTPN11 amb el fàrmac SHP099, en ratolins amb tumors humans de càncer de pulmó i mutació en el gen K-ras, és efectiva. L'SHP2 té un paper d'enllaç entre els receptors tirosina de la membrana cel·lular i la via de se-nyalització RAS-RAF-MEK-ERK, de gran importància en el desenvolupament dels tumors. L'estudi demostra que l'ús d'aquest nou inhibidor potencia, en els models animals desenvolupats a l'Ibidell, l'efecte dels inhibidors de la proteïna MEK, ja usats avui en dia en el tractament de pacients de càncer de pulmó avançat.

Combinats, els dos tractaments aconsegueixen potenciar la inducció de senescència a les cèl·lules tumorals. Segons els investigadors, aquesta realitat obre un futur prometedor per a una teràpia combinada que resulti efectiva per a l'important grup de pacients de càncer de pulmó que són portadors de mutacions en la proteïna K-ras i que, aproximadament, representen el 25-30 % dels pacients amb càncer de pulmó.