El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya ha aprovat un decàleg que delimita quins són els principis que han de seguir els metges que indiquen teràpies complementàries per garantir l'exercici correcte de la medicina. El document parteix de la base que «qualsevol professional de la medicina ha de guiar-se, de manera inexcusable, per criteris científics consensuats i actualitzats i que l'abordatge de qualsevol malaltia ha de comprendre, de manera inequívoca i fonamental, la indicació de tractaments basats en els coneixements mèdics validats». «Les teràpies de caràcter complementari, tot i pretendre contribuir a millorar l'estat del pacient, no poden ocupar mai un paper principal ni exclusiu en el maneig de cap patologia», diu.

Aquest document complementa les normes professionals i deontològiques ja existents en aquesta matèria i serà d'obligat compliment per part dels metges en cas que indiquin teràpies complementàries. El decàleg Principis per a l'ús mèdic de les teràpies complementàries deixa clar que el seu ús implica que l'abordatge de la malaltia que afecta el pacient comprendrà, abans que res, la indicació del tractament basat en els coneixements mèdics validats.

A més, subratlla que «la indicació de teràpies complementàries per part d'un metge, així com la seva divulgació, han d'anar acompanyades d'informació molt clara sobre el caràcter no substitutori d'aquests procediments amb relació als tractaments validats». I que «el metge té l'obligació d'insistir en la necessitat de no abandonar cap tractament principal i necessari» i ha de vetllar «perquè l'aplicació de teràpies complementàries no interfereixi amb l'acció dels tractaments principals ni pugui perjudicar el pacient».

El document exclou del concepte de teràpies complementàries aquells procediments que indueixen de manera clara a l'abandonament de tractaments validats per la comunitat mèdica com la Nova Medicina Germànica o Mètode Hamer, la Bioneuroemoció o la dieta miraculosa del pH; així com l'ús de productes o procediments no autoritzats o prohibits per a l'ús humà.