Més de 41.000 nens i adults a la regió europea de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) han contret xarampió en els primers sis mesos de l'any, un nombre que excedeix "per molt" el total d'afectats que s'ha registrat en el període d'un any durant l'última dècada.

Fins al moment, el total anual més alt de casos de xarampió entre 2010 i 2017 van ser els 23.927 de l'any passat, i el més baix van ser els 5.273 del 2016. Els informes mensuals dels països també indiquen que almenys 37 persones han mort a causa del xarampió en el que va de l'any.

"Després del nombre de casos més baix de la dècada en 2016, estem veient un augment dramàtic en les infeccions i els brots. Demanem a tots els països que implementin immediatament mesures apropiades al context per aturar la propagació d'aquesta malaltia. La bona salut per tots comença amb la immunització, i mentre no s'elimini aquesta malaltia no estem complint amb els nostres compromisos d'Objectius de Desenvolupament Sostenible", assenyala el doctor Zsuzsanna Jakab, director regional de l'OMS per a Europa.

Set països de la regió europea de l'OMS han patit almenys 1.000 infeccions en nens i adults aquest any: França, Geòrgia, Grècia, Itàlia, Rússia, Sèrbia i Ucraïna. Aquest últim estat ha estat el més afectat, amb més de 23.000 persones infectades, fet que representa més de la meitat del total regional.

Segons l'última avaluació de la Comissió Europea de Verificació Regional per a l'Eliminació de la Pallola i la Rubèola (RVC, per les sigles en anglès), publicada aquest dilluns, 43 dels 53 estats membres de la Regió han interromput la propagació endèmica del xarampió i 42 han aconseguit frenar la rubèola, segons els informes del 2017.

A la vista d'aquestes dades, RVC ha expressat "la seva preocupació sobre la vigilància inadequada de la malaltia i la baixa cobertura d'immunització en alguns països". També ha arribat a la conclusió que les cadenes de transmissió del xarampió van continuar durant més de 12 mesos en alguns països que havien interromput la propagació endèmica de la malaltia, tornant al seu estat endèmic.

"Aquest retrocés parcial demostra que cada persona que no és immune segueix sent vulnerable sense importar on visqui, i cada país ha de seguir pressionant per augmentar la cobertura i tancar les bretxes immunitàries, fins i tot després d'aconseguir l'estat interromput o eliminat", explica el doctor Nedret Emiroglu, director de la Divisió d'Emergències Sanitàries i Malalties Transmissibles de l'Oficina Regional de l'OMS per a Europa.

El xarampió es pot aturar

El virus del xarampió és excepcionalment contagiós i es propaga fàcilment entre individus susceptibles. Per prevenir els brots, segons detalla l'OMS, es necessita almenys el 95 per cent de la cobertura d'immunització amb 2 dosis de la vacuna que conté xarampió a cada país i cada any, així com esforços per arribar als infants, adolescents i adults que van ometre la vacunació rutinària en el passat.

Mentre que la cobertura d'immunització amb 2 dosis de vacuna va augmentar el 88 per cent dels nens elegibles a la regió el 2016 al 90 per cent el 2017, persisteixen "grans disparitats" a nivell local: alguns països informen més del 95 per cent de cobertura i altres per sota del 70 per cent.

"Hem de celebrar els nostres èxits sense perdre de vista els qui encara són vulnerables i la protecció dels qui requereix la nostra atenció urgent i permanent. Podem aturar aquesta malaltia mortal, però no tindrem èxit llevat que tots facin la seva part: immunitzar els seus fills, a si mateixos, als seus pacients, a les seves poblacions, i també recordar als altres que la vacunació salva vides ", conclou el doctor Jakab.