Com ha de ser l'alimentació del futur? La resposta, segons els especialistes en nutrició, és que ha de ser de les 5 S: saludable, segura, satisfactòria, sostenible i social.

Saludable: establir una relació profunda i rigorosa entre alimentació i salut.

Segura: relació del canvi climàtic amb el repte d'aconseguir l'alimentació més segura de la història.

Sostenible: valor de la dieta mediterrània i evitar el balafiament en la producció d'aliments per a una població creixent a escala mundial.

Satisfactòria: es presentarà de forma específica com millorar la dieta gastronòmica als hospitals.

Social: se centrarà en el comportament i reaccions davant una alerta alimentària.

Estil de vida sa

Els experts posen de manifest que actualment vivim en l'època de més abundància d'aliments, però també de més desaprofitament: a escala global es malgasta fins al 50% dels aliments que es produeixen. També posen èmfasi i defensen que l'administració dediqui més recursos a la promoció d'un estil de vida sa, que inclogui una alimentació saludable, implicant a escoles, centres sanitaris i llocs de treball, entre altres àmbits. En aquest sentit, el doctor Ramon Estruch s'ha referit que «la influència de l'alimentació en la millora de la salut és més àmplia que la dels fàrmacs». Per a Estruch, la ingesta de cinc fruites al dia, la substitució dels cereals refinats pels integrals, el consum moderat de carn vermella i també de begudes fermentades (com el vi o la cervesa) són alguns dels hàbits que «convé promoure».