De la mort poca cosa certa se sap. Ningú ha tornat a la vida per confirmar què se sent segons abans de morir, però la ciència acaba d'aportar una mica de llum a aquest tema. I és que neuròlegs de l'Hospital Charité-Universitätsmedizin Berlin (Alemanya) han descobert, en monitoritzar diversos moments de traspàs, que just en el moment de morir el cervell pateix el que s'ha denominat com un 'tsunami cerebral'.

Els neuròlegs van realitzar enregistraments amb tires d'elèctrodes subdurals en pacients amb una lesió cerebral devastadora i que tenien l'ordre de no reanimar. L'objectiu, expliquen, era assolir "una millor comprensió de com respon el cervell a l'esgotament de l'energia" i aprendre a predir el temps disponible per intentar la reanimació abans que la mort ja sigui inevitable.

Així, després d'estudiar amb detall l'activitat cerebral de fins a nou pacients, els experts van descobrir que la consciència encara pot estar present molts minuts després que la resta del cos hagi deixat de mostrar signes de vida, fet que situa en uns cinc minuts el temps durant el qual el procés d'apagada del cervell es pugui intentar revertir. Perquè encara que les cèl·lules cerebrals es nodreixen de la sang per funcionar, després de la mort s'agafen a les reserves d'energia.

"Després d'aturar-se la circulació, la dispersió de la despolarització marca la pèrdua de l'energia electroquímica emmagatzemada en les cèl·lules cerebrals i l'aparició de processos tòxics que finalment condueixen a la mort. És important destacar que és reversible, fins a cert punt, quan es restableix la circulació", detalla Jens Drier, portaveu de l'estudi.

Els neuròlegs alemanys s'han adonat que just en el moment de la mort, una "depressió expansiva" marca el moment en què els impulsos s'apaguen. Aquest procés, conegut com a "propagació de la despolarització o la propagació de la depressió (disminució del potencial de la neurona)", es caracteritza per la hiperactivitat en les neurones seguida d'un silenci sobtat.