Les vacunes dels nens són sempre una font de preocupació per als pares. Internet ha propiciat l'excessiva informació, molts cops poc contrastada i en moltes ocasions els progenitors són víctimes de rumors o d'estudis científics poc fiables. Per això el Ministeri de Sanitat va fer públic fa diverses setmanes un informe en què alertava de l'escassa qualitat de la informació d'internet sobre la vacuna del bexsero, una de les que més interrogants desperta entre els pares. L'objectiu de l'estudi realitzat per diversos serveis de la Universitat de Saragossa era "determinar en quina mesura la informació disponible a la xarxa sobre les recomanacions de vacunació s'adhereix al que indica pel ministeri de Sanitat".

Els experts del ministeri van analitzar 186 enllaços web localitzats utilitzant Google, el motor de cerca més utilitzat a Espanya. Els mateixos facultatius assenyalen que "s'evidencia una dificultat per obtenir informació adherida a les indicacions de la ponència de vacunació del Ministeri de Sanitat" de manera que "es recomana promocionar entre els usuaris la consulta de pàgines web d'organismes oficials quan busquin informació sobre aquesta vacuna".

De fet els autors de l'estudi exposen una dada: només el 52 per cent de les pàgines consultades contenien recomanacions de vacunació ajustades al Ministeri de la Seguretat Social i Sanitat. Però la situació podia ser pitjor. En el mateix estudi s'indica com, per exemple, mentre a Alemanya el 88 per cent de les pàgines web analitzades en un altre estudi seguien les recomanacions del seu ministeri de sanitat mentre que a Espanya només ho fan el 55 per cent de les pàgines.

Recomanació de vacunes. La importància d'internet és tal (representa segons aquest estudi la segona font d'informació més influent en la presa de decisions dels pacients, només per darrere de les recomanacions del personal sanitari), que una recomanació de l'Associació Espanyola de Pediatria no avalada pel Ministeri de Sanitat de vacunar els menors de dos anys "pot contribuir a explicar per què durant el gener setembre de 2017 a Espanya es van administrar més del 17 per cent de totes les vacunes que es van posar contra aquesta malaltia al món" sent així el país amb major consum d'aquesta vacuna malgrat que tot just l'1% pertanyia als grups de risc".

I és que la vacuna de la bexsero sempre ha estat polèmica. El Ministeri de Sanitat no la va incloure en el calendari però els pediatres la recomanen.

  • Què és la meningocòccica per serogrup B. És una malaltia de tipus infecciós que pot transmetre un bacteri en concret: el meningococ. Com? Mitjançant les gotes que surten del cos, per exemple, en esternudar o exhalar.
  • On es compra. Tot i que no està inclosa en el calendari oficial de les vacunes que facilita la Seguretat Social pot comprar-se en qualsevol farmàcia a Espanya (si bé hi ha llista d'espera).
  • Com s'administra. La vacuna pot donar-se a partir dels dos mesos de vida del nen i tant el nombre de dosis com el temps que cal esperar entre una i altra depèn de a quina edat es va començar el tractament.
  • Preu. La vacuna costa 106,15 euros i s'ha de pagar pels pares perquè no està inclosa en el procés de vacunació oficial.