Les persones bilingües o multilingües tenen més protecció davant la neurodegeneració en la malaltia de Huntington, segons un estudi dut a terme per l'institut d'investigació de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona. La investigació demostra que l'ús continuat del bilingüisme s'associa amb canvis estructurals i metabòlics del cervell que tenen un impacte positiu en la cognició, el moviment i la funcionalitat.

Segons els investigadors, aquestes troballes destaquen la importància de promoure una activitat mental regular i estimular la reserva cognitiva en les malalties neurodegeneratives

L'estudi, que publica la revista 'Parkinsonism and related disorders', l'han dut a terme investigadors del Grup d'Investigació en Malaltia de Parkinson i altres trastorns del moviment de l'Institut d'Investigació de Sant Pau a Barcelona, liderat per Saul Martínez-Horta, amb pacients afectats per la malaltia d'Huntington.

La feina va consistir a veure l'impacte de l'ús intensiu del bilingüisme sobre les característiques clíniques, l'estructura del cervell i la seva funció en 30 pacients en fase primerenca i lleu de malaltia de Huntington, una malaltia neurodegenerativa de causa genètica que combina greus símptomes motors, cognitius i conductuals progressius.

Els investigadors van explorar els efectes del bilingüisme sobre el volum i el metabolisme cerebral utilitzant tècniques de neuroimatge.

Així van veure que els pacients que al llarg de la seva vida han intercalat en més ocasions l'ús del català i el castellà tenen un millor rendiment cognitiu en determinades proves, més volum cerebral en zones frontals i un molt notable millor funcionament metabòlic en diferents zones frontotemporals i de l'escorça cingulada anterior dorsal.

La investigació ha associat aquests canvis, a la vegada, amb un millor rendiment cognitiu i un millor estat funcional global, suggerint un efecte neuroprotector sobre la progressió de la malaltia.