24 de octubre de 2018
24.10.2018
Tècnica pionera al món

El Clínic aconsegueix que una dona amb menopausa precoç hagi estat mare

Es calcula que un 1% de la població femenina té la menopausa abans dels 40 anys

24.10.2018 | 13:21
Maria José Ortega i la seva filla, entre els doctors de l´Hospital Clínic Josep Maria Calafell, Janisse Ferreri i Francesc Fàbregues.

Un equip de ginecòlegs de l'Hospital Clínic de Barcelona, liderats pels doctors Francesc Fàbregues i Francesc Carmona, ha aplicat amb èxit una tècnica pionera al món que ha permès que dones amb símptomes evidents de menopausa precoç hagin pogut tornar a ovular i que una d'elles, a més, s'hagi quedat embarassada i hagi estat mare a finals d'agost. La tècnica consisteix en una operació en què se separa una part del còrtex ovàric, que després és fragmentat i reinserit a l'ovari contraleteral de la pacient.

La clau és que, "quan es fragmenta el teixit ovari, s'activen una sèrie de vies moleculars", ha subratllat el doctor Fàbregues. La tècnica s'ha aplicat de moment a dotze dones i el 60% han tornat a tenir activitat ovàrica. Es calcula que un 1% de la població femenina té menopausa precoç, abans dels 40 anys.

Després de la intervenció, s'estimula hormonalment la dona durant unes setmanes amb l'objectiu d'obtenir oòcits, que posteriorment es fecunden per un procediment de fecundació in vitro. Aquesta tècnica, que ha estat avalada pel Comitè d'Ètica de l'Hospital Clínic, està donant resultats. La tècnica i el cas de la dona que ha quedat embarassada s'ha publicat recentment a la revista 'Journal of Ovarian Research'.

Una sola operació i sense fàrmacs


La idea de l'activació del teixit ovàric en pacients amb fallada ovàrica prematura va ser introduïda per un grup de doctors japonesos, que van publicar un article en el qual explicaven que aquest procediment el feien en dues laparoscòpies. Primer, extreien el teixit, el fragmentaven i l'intentaven activar mitjançat substàncies farmacològiques. En un segona operació, el tornaven a insertar. S'han publicat tres embarassos amb aquesta tècnica.

La novetat de la tècnica de l'Hospital Clínic és que es fa en una sola laparoscòpia i que no s'apliquen fàrmacs en el teixit ovàric. Demostra, per tant, que el procés de fragmentació és suficient. "Nosaltres ho fem sense fàrmacs i en un sol temps, en una mateixa operació que dura poc més de 30 minuts", ha afirmat el doctor Carmona. La tècnica utilitzada, per tant, és molt més barata i més àgil.

La laparoscòpia és una tècnica que permet la visió de la cavitat pelviabdominal amb l'ajuda d'uns dispositius òptics, introduïts a través de petites incisions a la paret abdominal. A través d'una d'aquestes, la fibra òptica es transmet a la llum que il·lumina la cavitat, mentre que s'observen les imatges de l'interior amb una càmera connectada a la mateixa lent.

Els doctors que han liderat aquesta tècnica han explicat que els resultats demostren que el "concepte antic" que la dona, quan arriba a la menopausa, es queda sense oòcits, és "fals". "Es calcula que queden uns 1.000 fol·licles, adormits, i es tracta d'optimitzar-los", ha subratllat Fàbregues.

Uns resultats que obren moltes possibilitats


El doctor Carmona ha afirmat que aquesta tècnica pot significar "un canvi de paradigma" que "pot obrir moltes possibilitats". "El tractament es troba en fase experimental però obre portes d'esperança", ha subratllat. Una de les claus ara és tenir més dades de resultats d'aquesta tècnica per saber quines pacients se'n podran beneficiar. "La meva impressió és que com més joves i menys temps de menopausa, més se'n podran beneficiar. Però queda molt per investigar", ha puntualitzat el doctor Fàbregues. "Aquesta tècnica respon una pregunta però ens en formula moltes més", ha afegit Carmona.

Les dotze dones que han accedit a aquesta tècnica tenen totes menopausa precoç. No és un tractament per a dones que ja han arribat a la menopausa fisiològica", ha puntualitzat el doctor Carmona. "Es tracta d'un estudi experimental per a dones amb fallada ovàrica precoç. És important mantenir l'estudi en aquest context. A la pregunta si es pot traspassar a dones amb menopausa, crec que la resposta clara i rotunda és 'no'; avui dia, no", ha afirmat.

L'embaràs


Maria José Ortega, de 32 anys, ha arribat aquest dimecres a l'Hospital Clínic, per a la presentació d'aquesta tècnica, amb la seva filla i la seva parella, feliços. Ortega va decidir ser mare fa tres anys, però quan es va deixar de prendre les pastilles anticonceptives, no li va baixar la regla. Es va esperar durant un temps prudencial però quan va veure que el cicle menstrual no recuperava la normalitat, es va fer les anàlisis antimüllerianes. "Llavors va ser quan va saltar la 'bomba'. Tenia menopausa precoç", ha afirmat, per afegir: "Alguns ginecòlegs em van dir que no havien vist res igual i que no em podria quedar embarassada".

Va intentar tractaments de reproducció assistida, sense resultats, fins que va acudir a l'Hospital Clínic per a una ovodonació. Aleshores, però, l'equip del doctor Fàbregues li va dir que era molt jove i li va proposar aquesta tècnica en què confiaven, però que encara es trobava en fase experimental. "No tenia res a perdre-hi, l'únic que podia era guanyar", ha afirmat.

Menopausa precoç


Una menopausa precoç es produeix quan una dona neix amb una reserva menor que l'esperada dels fol·licles ovàrics o quan, per diverses raons, es consumeixen més ràpid. Es considera que una dona pateix menopausa avançada quan té els símptomes abans dels 40 anys. Es calcula que unes 40.000 dones a Catalunya pateixen menopausa precoç, un 1%. La causa és idiopàtica, és a dir, desconeguda.

De mitjana, la dona comença la vida amb 300.000 a 400.000 fol·licles ovàrics. Tot i alliberar només un òvul per cicle menstrual, el procés de maduració de l'òvul consisteix en el desenvolupament de diversos fol·licles al mateix temps. Al final del procés, només un dels diversos fol·licles arriba a madurar i es dona origen a l'òvul.

Durant els 30 o 40 anys del període fèrtil, la dona consumeix tot els seus fol·licles i entra a la menopausa en el moment que ja no té més reserva de fol·licles ovàrics. Quan els ovaris deixen de funcionar, la dona ja no produeix hormones sexuals, com estrogen i progesterona, deixa d'ovular i no es pot quedar embarassada.

A més de patir els símptomes típics de la menopausa, com ara fogots, seqüències vaginals i canvis d'humor, moltes dones que experimenten la menopausa precoç poden patir problemes emocionals importants.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Embaràs

Guia per a embarassades

redacció

 | 0

Et donem consells, t'ensenyem a fer massatges, t'expliquem què pots i no pots menjar...