El president de la Societat Espanyola d'Al·lèrgia d'Immunologia Clínica (SEAIC), el doctor Joaquim Sastre, ha destacat aquest dilluns que les teràpies biològiques per tractar la dermatitis atòpica greu, que ja estan aprovades per la Unió Europea i que estaran disponibles als hospitals d'Espanya en un parell de mesos, "canviaran la vida d'aquests pacients de forma radical".

El doctor Sastre, en una entrevista amb motiu del XXXI Congrés Nacional de la SEAIC que s'ha celebrat a València, ha explicat que "afortunadament" la prevalença de la dermatitis atòpica greu és baixa, ja que afecta entre el 0,2 i el 0,5% de la població. No obstant això, "destrossa" la vida de qui la pateix pels efectes que té en el pell i l'intens picor que genera. "La seva qualitat de vida és realment dolenta i desesperant", ha constatat.

A més, sol aparèixer a la cara i en persones joves, en la dècada dels 20, el que genera més d'una disminució de la qualitat física, una gran càrrega psicològica en provocar insomni, angoixa i símptomes de depressió, així com sensació d'aïllament .

Respecte d'això, ha assenyalat que dos estudis epidemiològics realitzats a Espanya han demostrat que aquests pacients no responen al tractament tòpic habitual i requereixen l'ús de medicació més tòxica com cortisona o fins i tot immunosupressors.

No obstant això, ja està autoritzat l'ús de dupilumab, un tractament biològic que "realment està canviant la vida de manera radical". El doctor Sastre ha ressaltat que dermatòlegs i al·lergòlegs ja ho han provat amb gran èxit en un centenar de pacients i en un o dos mesos ja estarà disponible en hospitals ja que com tots els tractaments biològics, derivats d'organismes vius i dirigits a dianes moleculars molt específiques, només pot administrar-se en aquests centres amb autorització.

En aquest sentit, ha informat que hi ha més tractament en investigació però que "encara trigaran" a sortir al mercat i "no està tan clar que siguin tan efectius" com les teràpies biològiques.

La dermatitis atòpica, al contrari del que es pensa, es dóna en totes les edats encara que és més freqüent en nens (afecta un 20% dels menors), i en cinc o sis anys en molts casos desapareix. La prevalença en adults és del 3%, segons l'últim estudi Al·lergològica.

Això no obstant, la dermatitis atòpica greu afecta molt pocs nens i comença en l'edat adulta, en la segona dècada de la vida, i de vegades es confon amb altres malalties cutànies greus. A Espanya, ha assenyalat que no hi ha diferències apreciables entre les comunitats.

Els nens amb pell atòpica van faltar entre 10 i 24,3 dies a classe en l'últim any i el seu rendiment escolar va ser bo en el 71,8% dels casos. A Europa, segons dades de la UE-15, el rendiment laboral va afectar un 10% durant una exacerbació de la malaltia amb un 2,7días a l'any d'absències laborals, la qual cosa suposa un total de 2.300 milions de productivitat perduda.

Teoria de la higiene

El doctor Sastre ha explicat que l'augment de la dermatitis atòpica es pot explicar per la teoria de la higiene que manté que, en haver-hi menys càrrega d'infeccions en viure en un món cada vegada més asèptic, el sistema immune desvia la seva acció d'atacar els bacteris i microbis a produir malalties autoimmunes o al·lèrgiques.

En aquest sentit, s'ha referit a l'alta freqüència i l'ús de productes "agressius" amb la pell amb la qual es renta als nens. Respecte d'això, ha apuntat que no hi ha prevenció primària per evitar el desenvolupament de la dermatitis atòpica però que s'ha de respectar les cures de la pell per protegir-la.

A més, ha assenyalat que cal tenir en compte que, en els nens amb pell atòpica, "l'efecte barrera o protecció està disminuït i es fan més al·lèrgics als aliments i a la dermatitis de contacte".