Malaltia vascular

Els nivells alts de contaminació augmenten un 20% el risc de tenir un ictus, segons la Fundació Ictus. L'entitat lamenta que «malgrat l'evidència científica», moltes guies internacionals i professionals mèdics «encara no són conscients» del pes d'aquest factor de risc.

A Catalunya, l'ictus és la primera causa de mort en dones i la tercera en homes. Cada any se'n registren 13.000 casos nous i 3.800 morts per aquesta malaltia. Segons l'entitat, els deu factors que influeixen en l'aparició d'un ictus són la hipertensió arterial, la diabetis, el tabaquisme, l'excés de pes, una alimentació poc saludable, el sedentarisme, el consum d'alcohol, l'estrès, el colesterol alt i les arrítmies cardíaques. Factors, afegeix, modificables.

A partir de l'estudia, la Fundació Ictus afirma que els nivells alts de contaminació augmenten un 20% el risc de tenir un ictus. L'entitat afirma, a partir d'aquest estudi, que la concentració de sutge en l'ambient que surt dels motors dels cotxes dièsel provoca el despreniment de plaques formades per colesterol i altres substàncies que s'agreguen a la paret de les artèries i poden comportar un ictus de tipus aterotrombòtic.

L'entitat alerta d'aquesta circumstància i subratlla que tot i l'etiquetatge dels vehicles en funció de l'any de matriculació, aquesta classificació «no té res a veure» amb les emissions de partícules i gasos contaminants de molts cotxes. Això vol dir, segons la Fundació Ictus, que molts vehicles dièsel «són nocius» per a la salut i «superen» els límits establerts per les recomanacions de la Unió Europea.

Les estimacions calculen que els accidents cerebrovasculars afectaran una de cada sis persones al llarg de la seva vida. A més, els ictus són la causa principal de discapacitat. En aquest context, la Fundació Ictus adverteix que el 90% dels casos estan relacionats amb factors de risc modificables.

A Catalunya, el 24,8% de la població té hipertensió, el 20% té el colesterol alt, el 30,3% fuma, el 9,4% presenta diabetis i l'1,5% té fibril·lació auricular, segons els últims resultats de l'enquesta de salut de Catalunya. En el cas de l'ictus, la hipertensió arterial i la fibril·lació auricular són els dos factors de risc amb més impacte, ja que són els responsables d'un de cada cinc casos.