Neurologia

La malaltia del Parkinson és deguda a la falta de producció d'una substància química anomenada dopamina que produeix el cervell. La dopamina és una de les responsables de l'estat d'ànim de les persones, i també s'encarrega de controlar els moviments del cos.

La falta de dopamina provoca símptomes que apareixen de forma progressiva. Per això a vegades és difícil diagnosticar la malaltia en una primera fase. La dificultat d'un diagnòstic primerenc és un problema afegit, ja que la detecció precoç de la malaltia és clau per pal·liar els seus efectes i frenar-ne l'avenç.

Aquesta malaltia no té un únic símptoma clau, «i no volem generar preocupacions innecessàries», asseguren els professionals de Barcelona-Parkinson, ja que «si es donen separadament no ens han de fer patir». És quan apareixen diversos dels següents símptomes quan es recomana al pacient visitar el metge, «per descartar que es tracti de Parkinson o de cap altra malaltia».

Símptomes primerencs

1. Tremolors a les mans, els dits o fins i tot els llavis.

2. Canvis en la grandària i la forma de l'escriptura. Si s'escriu cada vegada amb una lletra més petita o es nota un canvi en la lletra de forma sobtada pot ser un símptoma primerenc de la malaltia.

3. Pèrdua d'olfacte. Sobretot en alguns aliments, com la canyella o el vinagre, que tenen una olor molt característica.

4. Moviments sobtats durant el son profund, com ara moure's molt, donar cops de puny o fins i tot caure del llit.

5. Dificultats a l'hora de caminar. La sensació de tenir els peus enganxats a terra, així com no poder moure els braços.

6. Restrenyiment. És un símptoma freqüent en moltes malalties, però si es dona sol no té cap importància.

7. Canvis en el volum de la veu. Parlar cada vegada amb un to de veu més baix.

8. Curvatura d'esquena, o canvis sobtats en la postura corporal.

Barcelona-Parkinson

Barcelona-Parkinson és un centre amb un equip de professionals mèdics dedicats al diagnòstic i al tractament integral del Parkinson i altres malalties anomenades de moviments anormals (distonies, tics, tremolors clínics, dolor crònic...). Atén de manera integral tot el que està relacionat amb el diagnòstic, el tractament mèdic, la rehabilitació i la cirurgia del Parkinson. Per a més informació: www. barcelonaparkinson.com