Un 60% de les dones que es tracten d'un càncer pateixen disfuncions sexuals reversibles però no les expliquen als seus metges fins a transcorreguts sis mesos de tractament, segons ha explicat avui la ginecòloga i sexòloga Raquel Tulleuda.

La ginecòloga ha intervingut en el X Congrés de la Societat Catalana d'Obstetrícia i Ginecologia (SCOG) de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, que reuneix fins divendres a 250 especialistes.

Segons Tulleuda, les relacions sexuals són beneficioses durant tot el procés del càncer i amb qualsevol mena de tractament, sempre adequades a la condició física de la pacient i evitant danyar ferides o zones especialment sensibles.

"De fet, les pacients que mantenen relacions sexuals gaudeixen d'una millor qualitat de vida i d'una major percepció de salut, beneficis que també repercuteixen en la parella i en l'entorn familiar en general", segons l'especialista.

Tulleuda ha assegurat que no existeixen estadístiques consensuades, però que els pocs estudis existents apunten a xifres de disfunció sexual atribuïble a la malaltia de més d'un 60%.

"Desafortunadament, -ha destacat- sovint no s'explora l'esfera sexual de les pacients i elles no s'atreveixen, en aquest context de malaltia, a preguntar-ho".

Per això ha proposat que "seria bo que els professionals fossin més sensibles a aquest tema i que s'establissin protocols d'actuació per donar sortida a la preocupació de les dones".

El X Congrés de la SCOG està dividit en 6 blocs temàtics i alguns dels temes que es tractaran són: la prevenció i la predicció de la disfunció de sòl pelvià, la reducció del part prematur al segle XXI i els impactes de tècniques moleculars de genètica en el diagnòstic prenatal.

També es debatrà el nou protocol de diagnòstic prenatal d'anomalies congènites del Departament de Salut.

La presidenta de la Societat Catalana d'Obstetrícia i Ginecologia, Elena Carreras, ha destacat en la seva intervenció que els reptes de futur d'aquesta societat mèdica són "continuar amb la formació dels professionals, oferir nous màsters de formació continuada, crear noves guies de praxi mèdica amb preguntes que mai s'han plantejat i fer-se càrrec de la formació de postgrau de tots els residents de Catalunya".