Un equip de científics del Laboratori de Neurofarmacologia de la Universitat Pompeu Fabra ha mostrat en un estudi en rosegadors que el tractament amb antiinflamatoris reverteix les alteracions cognitives causades per deixar de fumar, el que obre les portes a desenvolupar noves estratègies per tractar la dependència a la nicotina.

El treball, liderat pels investigadors Fernando Berrendero (ara a la Universitat Francisco de Vitoria) i Rafael Maldonado, ha estat publicat a la revista «Brain, Behaviour and Immunity». L'abstinència primerenca a la nicotina provoca nombrosos efectes no desitjats, que inclouen símptomes físics, afectius i cognitius, entre els quals es troben els dèficits en l'atenció i alteracions en la memòria.

L'estudi demostra que els dèficits cognitius s'associen a un procés inflamatori en àrees cerebrals clau en la regulació de la memòria com l'hipocamp i l'escorça cerebral, i d'aquí la utilitat dels antiinflamatoris.

D'altra banda, diverses investigacions suggereixen que aquestes alteracions cognitives participen en la recaiguda al consum de tabac.

Els resultats formen part de la tesi doctoral de Rocio Saravia, primera autora de l'article.