«Et submergeixes en un ambient serè amb sensació de benestar». Aquesta és la conclusió de les persones que han viscut l’experiència de respirar en una atmosfera totalment aïllada. El sistema és un innovador tractament basat en un espai en forma de bombolla on és possible respirar aire pur en un 99,99% en continua regeneració, lliure de partícules contaminants i amb reducció de gasos a nivells de confort.

Puresa i desintoxicació. Són els objectius d’aquest novedós espai d’aire purificat que està disponible en alguns centres, un dels quals el Bufet Mèdic Manresa. S’hi ha instal·lat la bombolla d’aire pur (Bubble Pure Air) que l’empresa Romika Medical utilitza per a tractaments. Qualsevol persona es pot beneficiar de l’aire pur, «però sobretot volem demostrar els beneficis terapèutics, que hi són» explica el doctor Antoni Fernández, director Mèdic i Científic de Romika Medical.

S’han publicat estudis que demostren que respirar aire pur aporta moltes millores a pacients de malalties com la fatiga crònica, la fibromiàlgia i la sensibiliat química múltiple: les persones que pateixen aquesta síndrome són sensibles a qualsevol olor o producte químic i els provoca urticària, migranyes, vòmits, falta d’aire... Amb la tecnologia Bubble Pure Air de Romika Medical, els pacients «experimenten un canvi radical», segons el doctor Fernández, que dirigeix la unitat de Síndromes de Sensibilitat Central de la clínica Sant Josep de Manresa.

Exposa que «la resposta va ser molt positiva, amb deu sessions d’una hora van millorar molt. Vam comprovar que moltes substàncies no els impactaven tant i que no tenien tants símptomes». Ara el repte és demostrar que l’aire pur té aplicacions en altres camps «com ara la pneumologia, les al·lèrgies, les apnees del son...», diu Fernández. Reconeix que «ara per ara la medicina aplica poc l’aire pur», i d’aquí la importància de fer investigacions i estudis. Posa de manifest que Romika és l’empresa d’aire pur que va crear una branca mèdica per explorar-ne les opcions terapèutiques i que ha apostat per ubicar bombolles a centres de Barcellona i ara també a Manresa. Bufet Mèdic és un centre pioner en l’aplicació d’aquesta tecnologia i és també la unitat d’investigació de referència a la Catalunya central, «servirà per fer estudis que demostrin tots els beneficis de la bombolla. Treballem en aquesta línia, però calen recursos», remarca.

«Estar una estona respirant aire pur -que no vol dir que hi hagi més oxigen ni més pressió- és també un tractament indicat per a la prevenció, entrenament, recuperació física i relaxament», comenta Fernández. I no és el mateix que sortir de les grans ciutats i respirar aire de la muntanya? «No», respon el doctor. I ho argumenta: «A la muntanya hi ha aire potable, sense contaminació, però entrant a la bombolla respires aire totalment pur malgrat la persona que és dins contamini l’espai». Fins i tot l’OMS recomana prescriure aire pur.