El ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), integrat per les 17 comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, ha acordat aquest dijous que les pròtesis de mama i la micropigmentació de l'arèola mamària seran finançats per l'Estat, així com els glucòmetres flash per a diabètics adults.

Així ho ha anunciat la ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, en la seva compareixença davant els mitjans després de la celebració del CISNS aquest dijous a la seu del Ministeri. Dins de l'actualització del contingut del catàleg comú de pròtesis externes, s'ha aprovat la incorporació de nous tipus de productes, així com s'ha establert els seus imports màxims de finançament.

Per exemple, s'ampliaran els grups d'edat coberts per accedir al finançament d'audiòfons, els recanvis de components externs d'implants auditius, com les coclears, les pròtesis de mama, de restauració facial, o el lector ocular per a pacients amb trastorns neuromotors greus. A més, s'inclourà el cribratge poblacional de càncer de cèrvix com a programa fonamental per a la prevenció del càncer en dones.

"Això té molta importància per als col·lectius afectats. Quan un es reuneix amb ells, veu que són detalls que són de molt interès. Les facilitarà portar una vida més normalitzada, sense haver de fer desemborsaments per aquests accessoris", ha comentat la ministra sobre aquestes noves incorporacions a la cartera comuna de serveis del SNS.

Glucòmetres flash per a diabètics adults

Igualment, a partir d'ara els pacients adults amb diabetis tipus 1 que requereixin múltiples dosis d'insulina i, almenys, sis controls de glucèmia al dia, podran accedir als sistemes flash de monitorització de glucosa dins d'aquesta esmentada cartera pública.

En qualsevol cas, es donarà prioritat a les persones amb discapacitat visual o limitacions funcionals greus; pacients amb hipoglucèmies de repetició; embarassades; i pacients amb nivells d'HbA1c no controlats (major de 7,5%) o controlats (menys de 7,5%). Aquests col·lectius s'aniran sumant als menors de 18 anys amb diabetis tipus 1 que requereixin múltiples dosis d'insulina i més de 6 controls de glucèmia diaris, i per als que ja està en vigor el finançament per part del SNS dels sistemes flash de mesurament de glucosa.