Encara que mantenir una bona higiene sigui una cosa imprescindible en la majoria de les persones per sentir-se a gust amb si mateix i amb la societat, hi ha rutines de neteja que portem fent malament tota la vida sense saber-ho.

El cas del desodorant és un dels més notoris. Si després de la dutxa matutina, t'eixugues i t'apliques una bona dosi d'antitranspirants per mantenir la suor a ratlla durant tot el dia... ho estàs fent malament.

Desodorants i antitranspirants, no són el mateix

Tot i que els utilitzem com a sinònims, el desodorant i l'antitranspirant no són el mateix producte. El primer actua sobre els bacteris responsables de l'olor mentre que el segon conté ingredients que s'assenten sobre les glàndules sudorípares per evitar que alliberin suor.

Suor i pudor, dues coses diferents

Moltes vegades fem una associació entre la suor amb la pudor, cosa incorrecta ja que la suor no té olor; és un líquid clar i inodor compost d'aigües i sals. Són els bacteris que viuen a les nostres aixelles les causants de les males olors: metabolitzen la suor i produeixen derivats que tenen una olor característica com la ceba o el vinagre.

Ja que l'olor no prové directament de la suor sinó dels bacteris, el desodorant actua sobre aquestes segones, gràcies als seus agents antibacterians.

Com evitar la suor a les aixelles?

Els antitranspirants per evitar la suor a les aixelles només són eficaços si s'apliquen abans de dormir i sempre sobre la pell completament seca. Segons el professor de l'Institut Universitari Quirón de Xesús de Barcelona, ??Agustín Aloma, és «molt difícil» que quan s'aplica durant el dia el clorur d'alumini hexahidratat --substancia que actua com antitranspirants-- arribi a la glàndula sudorípara i bloquegi la sudoració axil·lar. Un fet que si passa quan s'aplica just abans d'anar a dormir ja que actua durant la nit.

Quan dormim la producció de suor es redueix al mínim i l'aixella està seca, cosa que no passa després de la dutxa, ja que sempre queda alguna cosa humida. La penetració dels antitranspirants és molt més gran quan la pell està completament seca.

Com aplicar bé el desodorant / antitranspirant?

És important triar un producte adequat a les nostres característiques (esprai, barra ...) i aplicar-lo en tota la zona de l'aixella, també en els plecs, i més enllà del borrissol que tinguem a la zona. Si veus que queden restes de desodorant a la teva roba, redueix la quantitat que et poses.

Si fas servir antitranspirant, fes-ho un cop al dia, abans d'anar a dormir. Al matí següent, pots dutxar-te igualment ja que encara que l'aigua arrossegui les restes del producte que t'has aplicat, a l'interior de la teva pell estarà actuant i controlarà les olors durant les 24 hores que promet el antitranspirant. Si fas servir desodorant, te'l pots posar després de la dutxa o si comences a notar la teva olor al llarg del dia.