Què entenem per intel·ligència? Es pot mesurar? Tot i que en determinades àrees se segueixen aplicant mètodes que tracten d'establir índexs, no hi ha cap fórmula de garanties, entre altres coses perquè encara no ens hem posat d'acord en què és el que valorem quan parlem d'intel·ligència.

Malgrat que determinades persones han passat a la història com a éssers especialment dotats per al treball intel·lectual, la ciència no ha aconseguit encara trobar la manera d'establir classificacions vàlides entre individus ni quins són els trets que caracteritzen els més intel·ligents dels que ho són, teòricament, menys.

La cultura popular s'adjudica moltes vegades determinats atributs o peculiaritats per caracteritzar les persones considerades més intel·ligents. Però també ho han intentat alguns estudis científics. Alguns d'aquests els reunia en un article del passat estiu la publicació d'internet 'Business Insider'. Aquests són deu d'aquests senyals:

No distreure's amb facilitat

Tenir capacitat per a concentrar-se en algun assumpte sense distreure's seria una mostra d'intel·ligència, segons articles publicats a la revista Current Biology. No hi ha unanimitat sobre això, però, a la comunitat científica. Per exemple, un estudi publicat el 2011 a la revista Journal of Neuroscience demostrava que les persones distretes tenien més matèria grisa que les més atentes en una regió de l'escorça cerebral anomenada lòbul parietal superior esquerre.

Posposar les tasques

Deixar per demà tasquess que podem fer avui, això que també es coneix com a procrastinació, es posa de manifest contra el coneixement popular del refranyer per convertir-se en un senyal d'intel·ligència, almenys segons el psicòleg de l'escola de negocis Wharton Adam Grant, que assegura que Steve Jobs, fundador d'Apple, la feia servir permanentment i de forma conscient.

Tenir una gran curiositat

Sembla que aquesta característica que la demostren alguns individus des de l'edat infantil. i que els fa destacar de la resta, sempre seguint els criteris de les proves de coeficient d'intel·ligència. I és que ja ho deia Albert Einstein: "No tinc cap talent especial, simplement sóc apassionadament".

Ser individualista

Segons una investigació del 'British Journal of Psychology' esmentada per 'Business Insider', les persones intel·ligents es caracteritzen també per ser individualistes i una mica més solitàries. L'explicació radicaria que aquest tipus d'individus no aconsegueixen assolir el nivell de satisfacció en socialitzar amb altres persones en comparació amb els altres.

Tenir sentit de l'humor

Un lloc comú popular és el que lliga el sentit de l'humor amb la intel·ligència. I sembla que és un extrem que donen suport algunes aproximacions científiques. Segons un estudi de la Universitat de Nou Mèxic, els còmics professionals o els guionistes de dibuixos animats humorístics sortien ben parats en els tests d'intel·ligència.

Ser conscient del que no se sap

Saber reconèixer que no es tenen coneixements en àrees concretes constituiria igualment un tret d'intel·ligència. És la idea que dóna suport a un estudi clàssic de Justin Kruger i David Dunning, publicat al 'Journal of Personality and Social Psychology'.

Tenir autocontrol

Un altre estudi científic va trobar vincles entre la capacitat d'autocontrol dels individus i la intel·ligència. Aquesta és la conclusió d'una investigació de 2009 publicada a la revista 'Psychological Science', en què es va demanar als participants escollir entre una recompensa petita abans o una major més tard. Els que van triar la segona opció van llançar millors dades en un test d'intel·ligència.

Mostra empatia

La intel·ligència emocional també compta, i per això mostrar empatia amb els altres, preocupar-se per les seves experiències i parlar amb elles seria un altre senyal d'un millor desenvolupament intel·lectual.

Ser més nocturn

Altres estudis publicats a la revista 'Personality and Individual Differences' sobre hàbits de son donen suport a la idea que les persones intel·ligents tendeixen a anar a dormir tard més que la resta.

Ser obert de ment

No és fàcil descriure aquesta característica, però no tancar portes i tenir predisposició a adoptar idees diferents de les pròpies i apreciar noves oportunitats són altres de les peculiaritats que caracteritzen les persones més intel·ligents.