L'any passat, més de 100.000 catalans van patir la grip. Es tracta d'un important problema de salut, tant per la mortalitat que pot provocar directament o indirectament, com per les complicacions que pot ocasionar i els costos econòmics i socials que origina.

Sanitat explica que es tracta d'una malaltia infecciosa aguda de les vies respiratòries causada per un virus, i adverteix que entre les seves característiques més importants hi ha la seva elevada capacitat de transmissió d'una persona a una altra. Es presenta generalment a l'hivern i d'una forma epidèmica.

En concret, el virus causant de la grip té una elevada capacitat de patir variacions en els seus antígens de superfície (proteïnes que tenen especial rellevància en la capacitat d'infecció del virus i enfront de les que els éssers humans produïm anticossos que ens protegeixen).

"Aquestes variacions impliquen l'aparició de nous virus gripals, davant dels que l'ésser humà no té protecció. Actualment existeixen vacunes antigripals amb una alta efectivitat i seguretat per controlar la grip, però a causa d'aquesta alta capacitat dels virus gripals de variar any rere any la vacuna s'ha d'actualitzar cada nova temporada i administrar anualment", adverteix.

"La vacuna en contra de la grip canvia cada any perquè el virus de la grip té la virtut que cada any canvia la forma de presentar-se en societat i la seva disfressa, per això la vacuna s'ha d'adaptar a les característiques del virus gripal i per això cal vacunar tots els anys", subratlla en una entrevista amb Infosalus, el president de l'Associació Espanyola de Vacunologia (AEV), el doctor Amos José García.

En concret, aquest any, és a partir de la segona quinzena d'octubre quan comença la vacunació contra la grip. "Cal estar preparats per lluitar contra el virus", assenyala. La data de començament de la campanya vacunal ve determinada per l'època en què habitualment comença a circular el virus, és a dir, en els mesos d'octubre-novembre en l'hemisferi nord, i en l'hemisferi sud al març-abril.

"La vacuna comença a fer efecte aproximadament al cap de dues setmanes de la seva aplicació, de manera que convé no demorar a l'hora de vacunar", aconsella l'expert, qui també reconeix que la vacunació serveix si s'administra més tard.

El doctor García ressalta que és molt important que els grups de risc es vacunin contra la grip. "Una qüestió important és ser conscient que el que es persegueix amb la vacunació és evitar morts i complicacions perquè si bé per a la immensa majoria de la ciutadania la grip és un procés incòmode però que es resol bé, per sectors concrets pot suposar un problema de salut seriós, que pot donar lloc a complicacions severes o portar-los a la mort, cosa que desgraciadament passa anualment", adverteix l'especialista.

Qui s'ha de vacunar

Dins dels grups de risc que s'han de vacunar es troben les embarassades, la població major de 60-65 anys, i entre els 6 mesos de vida i els 65 aquells que presenten una patologia de base que els faci més vulnerables a l'hora d'enfrontar a la grip. Després hi hauria aquells professionals que mantenen un contacte directe i continu amb el públic, com són els professionals sanitaris, els bombers, o la policia, per exemple.

"Únicament no s'han de vacunar aquelles persones que presentin alguna contraindicació a la vacuna, encara que és molt rar, sigui temporal o permanent, però per un problema de contraindicació", precisa l'expert. Segons explica el president de l'Associació Espanyola de Vacunologia, no es vacuna a tota la població perquè no hi ha vacunes per a tothom, i sí cal fer l'esforç a l'hora de prioritzar aquells grups de risc, que tenen major possibilitat de complicacions o de morir per la grip. "Un ciutadà que no formi part dels grups diana hauria d'acudir a la farmàcia i vacunar-se", precisa.

L'expert recorda que el període de vacunació de la grip és d'un a 5 dies, a més de que es pot contraure la grip tot i estar vacunat, si bé afirma que els símptomes seran més lleus.