Moltes vegades pensem que la nostra perspectiva és la que dibuixa el millor paisatge. Allò que els nostres ulls perceben pot semblar el punt de vista ideal, i sovint únic. L'esport és una bona eina per donar diferents horitzons a les persones. Visions des d'altres angles per enriquir la fotografia.

El moviment fa que les seqüències del que vivim siguin canviants. I aquest factor enriqueix l'univers de les persones. Del món de l'esport molt sovint només en tenim visibilitat dels aspectes més superficials: guanyar, perdre, estrelles, diners, discussions…

Des del tatami de judo

De l'experiència de l'esforç, del llenguatge de les emocions, del espais de col·laboració entre companys i companyes se'n parla poc. Des de la nostra finestra del tatami de judo us volem mostrar en aquest espai mensual la cara B del món de l'esport. Aquella realitat oculta que convida a l'esperança. Històries dels petits campions de l'esport base. Històries humanes que ens permeten emocionar. Un altra manera d'explicar l'esport. La calaixera del món de l'esport disposa de raconets que comuniquen directament amb tots els paisatges del món humà.

La delicadesa

El nostre primer calaix és la delicadesa. Dins els tatamis de tots els esports del món, la delicadesa és un valor que fa millors cuinats. La Marta és una nena de 7 anys a qui li agrada jugar amb el Carles perquè quan està trista ell l'abraça. El Carles és un vailet de 7 anys que quan té companys/es amb judogi que tenen por utilitza els seus braços per abraçar. Aquest petit gest dona una dimensió diferent de la classe de judo. Cuidar els companys, ser delicats, també és una de les tasques dels educadors. En tots els àmbits de l'educació. Parar atenció a aquests petits miracles, fer-ne una fotografia que ens enriqueixi, també és educar.

Ara mateix en algun poliesportiu del planeta un altre Carles abraça una Marta, «l'abraço perquè plora», diu el Carles. La seva delicadesa convida tots els companys de l'equip a fondre's en una gran abraçada, els pares, des de la graderia, deixen de cridar i ploren de l'emoció.