El Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) ha creat el primer banc d'imatges que reflecteix la feina real dels treballadors del sector per tal de trencar estereotips professionals i de gènere. En concret, seran 3.200 fotos, que s'aniran actualitzant periòdicament, d'accés lliure i gratuït i que s'han fet l'últim any en diversos grans hospitals de Catalunya, centres d'atenció primària i el SEM.

Amb una producció de tres anys de durada, el banc d'imatges es converteix en la col·lecció fotogràfica de salut i d'accés lliure més gran, amb imatges captades pels fotoperiodistes Àngel Garcia i Ariadna Creus a diferents centres de salut, hospitals i institucions de salut on les infermeres exerceixen la seva pràctica.

La intenció és mostrar la imatge real de l'activitat diària de les infermeres, mostrar la seva autonomia respecte als metges, dignificar la professió i allunyar-la d'algunes imatges sexistes promogudes pel cinema, les disfresses o alguns mitjans de comunicació.

El banc d'imatges neix de la necessitat de la professió de la infermeria de ser representada gràficament amb fotografies reals de la seva feina. La infermeria arrossega una imatge marcada pel seu origen històric, la seva simbologia i la representació social, cosa que ha extremat els estereotips i n'ha donat una visió sexualitzada i complementària de la professió mèdica, sense gaire base científica i caracteritzada per una feina tècnica i mecànica.

Així, es vincula la paraula doctor o doctora a metge o metgessa, i en canvi la infermera, gairebé sempre dona, es considera l'ajudant del metge, vestida de blanc i fins i tot amb còfia, sense cap autonomia i amb poc nivell acadèmic. Tot i ja no ser vigent aquesta imatge, durant la segona meitat del segle XX s'ha perpetuat, i fins i tot la indústria pornogràfica ha potenciat la visió sexy de les infermeres. Per això, el COIB vol contrarestar aquests estereotips i explica les competències de les infermeres, els seus àmbits de treball i les seves especialitats, i recorda l'autonomia de la professió.

El maig del 2016 es va engegar el projecte del banc d'imatges i aquest 2018 ja s'han fet unes 700 fotos als hospitals de Mollet, Vall d'Hebron, Parc Taulí de Sabadell i Sant Pau, a més del SEM i altres centres de salut, en les quals apareixen uns 600 professionals i pacients, la immensa majoria dels quals no van tenir cap problema a participar-hi. Fins al 2020 es faran unes 3.200 fotos més, totes en situacions reals d'infermeres treballant: en l'atenció primària i comunitària, l'atenció hospitalària, l'atenció sociosanitària, als serveis d'urgències i emergències, als serveis de prevenció i vigilància de la salut en empreses i institucions, en institucions penitenciàries, en l'àmbit escolar o en cooperació, entre altres.

Les fotos es poden consultar i descarregar gratuïtament des de la web del COIB ( www.coib.cat) i als seus comptes d'Instagram i Flickr, i es poden publicar lliurement citant sempre la font.

La directora de programes del COIB, Núria Cuxart, ha lamentat la imatge pública de la professió, que no s'adequa a la realitat, i ha volgut defensar els seus professionals i explicar què fan diàriament. Així, ha responsabilitzat de la situació els orígens i evolució històrica de les tasques de cura a les persones, les incoherències del sistema de salut passat i present i sobretot la indústria audiovisual. «Ens enfrontem a un gegant», ha reconegut. Cuxart ha explicat que el 87% dels professionals del sector són dones i que els homes accepten de bon grat utilitzar el genèric en femení per referir-se a ells, cosa que ha agraït.

L'evolució de les infermeres en termes de desenvolupament professional, acadèmic i científic en les últimes dècades sovint no es veu reflectida en un canvi en la imatge. Aquesta situació invisibilitza l'essència de la professió i trasllada a la societat una imatge imprecisa i confusa que fa difícil conèixer els beneficis de l'atenció infermera en tota la seva amplitud. Ha patit i segueix patint estereotips que són lesius i no reals.

Galo Quintanilla, cap de màrqueting del COIB, ha dit que el col·legi reacciona davant de certes imatges que es donen de la professió, com les disfresses d'infermera sexy, però ara vol ser proactiu per proporcionar imatges als mitjans de comunicació que s'adeqüin a la realitat.