Un estudi de la Universitat Rovira i Virgili, de Tarragona, demostra que consumir habitualment oli d'oliva verge extra redueix un 49% el risc de patir una fractura osteoporòtica. La recerca ha durat nou anys i s'ha fet sobre una població de 870 persones entre 55 i 80 anys. Segons una de les responsables de la investigació, la doctora Mònica Bulló, s'ha triat aquest perfil de població perquè és el que té un risc més elevat de patir problemes cardiovasculars. I és que l'objectiu primer de la investigació no era l'òssia, sinó la coronària. Finalment, l'enfocament de la recerca amb amplis qüestionaris i anàlisis de variables ha permès obtenir també aquests resultats.

Tal com ha explicat Lluís Gaya, cap sectorial de l'oli de JARC, aquests treballs acaben incidint directament en la valorització dels aliments que es produeixen al territori. Per això JARC ha reclamat a l'administració un increment dels fons per a investigació. A més, ha recordat que aquesta via que certifica la qualitat del producte i els seus beneficis per a la salut permet diferenciar l'oli produït a Catalunya.

El responsable de JARC ha recordat que a l'inici de la campa-nya de recol·lecció de l'oliva d'enguany, l'OCU va fer públic un estudi que demostrava que més de la meitat dels olis que es venen a l'Estat espanyol sota l'etiqueta de verge extra, no ho són. Gaya ha lamentat aquesta situació, però sobretot que no s'actuï amb contundència contra aquestes males pràctiques. Ha recordat que la seva organització agrària ja ho denunciava l'any 2012 i ha reclamat a l'administració que sigui diligent a detectar i sancionar els fraus en l'etiquetatge.