L'Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona ha desenvolupat un nou tractament experimental per al retinoblastoma o tumor de la retina, una malaltia que suposa l'11% dels tumors malignes en els nens de menys d'un any. El nou tractament, que actualment es troba en la fase d'assaig clínic i que ja s'ha testat en dos infants amb bons resultats, consisteix a injectar un virus modificat genèticament dins de l'ull afectat pel tumor que selecciona, ataca i destrueix les cèl·lules cancerígenes. Guillermo Chantada, oncòleg del centre, explica que el càncer infantil de la retina té una taxa de curació de gairebé el 100%, però que entre el 20% i el 30% dels casos el tumor no respon a la quimioteràpia, el que obliga a extirpar l'ull per evitar el risc de metàstasi. «El somni és que amb aquest nou tractament no haguem d'extirpar l'ull de cap més pacient», destaca.

La investigació ha demostrat que el virus oncològic VCN-01, desenvolupat per modificació genètica de l'aedonovirus tipus 5, que normalment causa els símptomes d'un refredat, és capaç d'infectar i multiplicar-se només en els tumors i no en cèl·lules sanes de la retina.

El càncer de retina és el tumor ocular més freqüent entre la població infantil amb uns 8.000 casos diagnosticats cada any. Actualment, els nens afectats reben en una primera fase quimioteràpia intraarterial, que s'aplica a través d'un llarg i fi catèter introduït a l'arteria femoral i conduït fins a l'artèria oftalmològica per, un cop allà, administrar localment la quimioteràpia.