GABRIEL SALAZAR

Metge especialitzat en neurologia

El Parkinson és una malaltia crònica, progressiva i degenerativa, causada per la falta d'una substància anomenada dopamina en el tronc cerebral. Els pacients afectats presenten tres símptomes clars: tremolors, rigidesa i lentitud general. Barcelona-Parkinson, al carrer Gaudí de Manresa, és un centre de referència en l'atenció integral de tot allò relacionat amb el diagnòstic, el tractament mèdic, la rehabilitació i la cirurgia del Parkinson, i moviments anormals en general: parkinsonismes, distonies, tremolors clínics, tics, epilèpsia...

El Parkinson és la malaltia més habitual quan parlem de desordres del moviment. Però n'hi ha d'altres. Què són els parkinsonismes?

Són un grup de patologies neurològiques que tot i compartir alguns símptomes amb el Parkinson són diferents. Entre els parkinsonismes atípics trobem la paràlisi supranuclear progressiva , la causa de la qual està relacionada amb la pèrdua neuronal; la degeneració corticobasal i l'atròfia multisistèmica. Aquestes tres malalties presenten símptomes similars als del Parkinson, com ara rigidesa muscular o alteracions posturals, i altres símptomes no motors com afectacions cognitives o disfàgia. D'altra banda, també hi ha els parkinsionismes vasculars, com per exemple l'ictus.

Per a cada cas, el tractament i l'atenció han de ser personalitzats.

Es pot pal·liar el Parkinson?

Sí, aquest és el primer objectiu. Tot i que no té un tractament curatiu, sí que hi ha fàrmacs que milloren els símptomes, amb resposta satisfactòria durant els primers anys d'evolució. Quan passa el temps, però, molts pacients desenvolupen complicacions motores que no responen adequadament al tractament convencional i cal administrar-los levodopa per evitar caigudes o depressions.

Hi ha casos de pacients en què la solució passa per operar?

Quan es tracta de Parkinson avançat operar permet controlar les complicacions associades a la malaltia. Es tracta d'implantar uns elèctrodes que produeixen estimulació en una zona del cervell. Aquesta mena de marcapassos permeten que els circuits del cervell que controlen el moviment funcionin millor. Si podem evitar la intervenció ens l'estalviem però a vegades és una solució, amb l'operació el pacient millora moltíssim en qualitat de vida, i s'evita per exemple el mode on-off.

Què és el mode on-off?

Són canvis de l'estat del pacient al llarg del dia. En fase o període ON hi ha un control satisfactori dels símptomes i és possible una activitat motora normal. En canvi, en les fases OFF reapareixen els símptomes amb una funció motora alterada.

Barcelona-Parkinson fa 16 anys que és a Manresa, on rep des d'adolescents fins a gent gran. Al centre, ubicat al carrer Gaudí, fan consultes, proves, diagnòstics i rehabilitació. I per a intervencions on es deriven els pacients?

Al Consorci Sanitari de Terrassa (CST). En aquest hospital del Vallès Occidental fem les intervencions. I després, tutelem el malalt acabat d'operar. Durant quatre setmanes un equip format per una logopeda, una fisioterapeuta especialitzada en Parkinson i jo mateix, fem una valoració diària; a la quarta setmana el pacient ja està en condicions de marxar cap a casa, tenint en compte que atenem molta gent de fora de Catalunya i d'Espanya.

Cal destacar que apostem per una tècnica innovadora d'ultrasons focalitzats guiats per ressonància magnètica. Uns ultrasons que travessen el cervell sense la necessitat d'obrir el crani. A diferència d'altres centres, nosaltres optem per l'elèctrode octopolar i direccional, es pot fer girar dins el cervell i adequar-lo al tipus de Parkinson de cada pacient.

Són un centre molt especialitzat en Parkinson i moviments anormals. Busquen millorar la qualitat de vida dels pacients amb el tractament més adequat. Aquest és el repte?

Sí. Volem millorar la qualitat de vida dels malalts. I no només amb teràpies i tractaments més o menys invasius sinó també amb fisioteràpia, rehabilitació i psicologia, ja que moltes vegades hi ha una no acceptació de la malaltia, i aquí és quan juga un paper molt important el psicòleg i el saber orientar el malalt.

Atenen molta gent jove o majoritàriament persones grans?

Sobretot gent gran, però de totes les edats. De fet, cada vegada hi ha més diagnòstics, i també hi ha gent jove amb Parkinson i altres moviments anormals. En aquest sentit, un diagnòstic precoç és molt important, com abans s'actuï millor.