Un nou tractament allarga la supervivència dels pacients amb càncer de fetge en estadi avançat. Un estudi de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer demostra l'efectivitat de la teràpia amb ramucirumab en el tractament de segona línia del carcinoma hepatocel·lular, el tipus més freqüent de càncer de fetge. Representa el 90% dels tumors primaris de fetge i és la tercera causa de mort per càncer al món. L'estudi, publicat a la revista The Lancet Oncology, recull l'experiència de 292 pacients de 92 hospitals en 20 països diferents. És el primer treball que selecciona pacients amb tumors avançats molt agressius, on la història natural és de cinc mesos, i s'aconsegueix un augment de la supervivència de fins a vuit mesos.

El ramucirumab és el cinquè fàrmac efectiu en el tractament del carcinoma hepatocel·lular, el tercer en segona línia i el primer que s'administra segons la presència d'un biomarcador concret. És un anticòs que inhibeix específicament el receptor VEGFR2, implicat en el procés de creació de nous vasos sanguinis del tumor, és a dir, en el seu creixement.

L'ús de biomarcadors per a la selecció de pacients permet avançar cap a tractaments de medicina personalitzada, «per millorar el benefici clínic i limitar l'exposició a la toxicitat d'altres agents que poden no ser tan efectius», diu el doctor Josep Maria Llovet, director del grup d'Investigació translacional en oncologia hepàtica i del Live Cancer Program a la Icahn School of Medicine at Mount Sinai de Nova York.