A Olius, al Solsonès, hi trobem una de les poques granges de porcs ecològics de Catalunya. Es tracta del projecte Dpagès, que encapçalen Martín Ezpeleta i Marta Borràs, amb una forta convicció de producció sostenible i responsable. Amb cinc anys de vida, Dpagès s'ha fet un nom en el mercat de l'alimentació ecològica. I és que el negoci tanca el cercle: no només fa cria i engreix sinó que ven els productes del porc a la botiga que té al nucli antic de Solsona, i on-line a www.dpages.cat.

L'explotació porcina té actualment 50 truges i totes les seves cries, uns 200 porcs d'engreix. D'aquestes truges, més de la meitat són de la raça de porc Gascó, que és una particularitat de Dpagès: «Treballem la nostra pròpia línia genètica basada en una raça que ens diferencia i ens dona l'exclusivitat que busquem», comenta Marta Borràs. «El producte que venem sota la marca Dpagès és tot porc Gascó negre», afegeix. És una raça rústica, de la família dels ibèrics, amb una carn de gran qualitat, molt gustosa i molt tendra. Unes característiques cada cop més valorades pels consumidors: «Arribem a un públic que vol menjar porc ecològic perquè és més sa. I a un públic més gurmet que valora molt la qualitat del producte». La qualitat de la carn s'aconsegueix amb unes instal·lacions, una alimentació i un maneig que no té res a veure amb les granges de porcs convencionals, «intentant al màxim reduir l'estrès per millorar el benestar animal».

A Dpagès, els porcs no estan engabiats, tenen accés a l'aire lliure i una àmplia superfície. A dins, se'ls proporciona un jaç de palla que manté el confort ambiental, el gruix s'ajusta a l'època de l'any i es prescindeix de ventilació artificial. No els tallen ni les cues ni les dents. Els garrins s'alleten de la mare fins als dos mesos i després s'alimenten de farina de cereals i farratge certificat ecològic. «Criant els porcs d'aquesta manera, els medicaments que necessiten són mínims», diu Borràs. De fet, com a granja certificada de producció ecològica tenen la medicació molt restringida.