Espanya supera Itàlia i es converteix en el país més sa del món, segons l'edició de 2019 del Bloomberg Healthiest Country Index, que classifica 169 economies segons els factors que contribueixen a la salut en general.

D'aquesta manera passa del sisè lloc, que ocupava en l'última edició d'aquest estudi publicada el 2017, a la primera amb una puntuació global de 92,8 sobre 100, Espanya avança sis posicions respecte a l'última edició, de 2017, i supera Itàlia, fins ara en primer lloc, que passa a segona posició; els segueixen Islàndia, Japó, Suïssa, Suècia, Austràlia, Singapur, Noruega i Israel.

L'índex classifica a les nacions segons diferents variables com l'esperança de vida, mentre que imposa sancions a riscos com el consum de tabac i l'obesitat. També té en compte els factors ambientals, l'accés a aigua potable i sanejament.

D'aquesta manera, Espanya mostra la major esperança de vida en néixer entre les nacions de la Unió Europea, i només està superada per Japó i Suïssa a nivell mundial, segons mostren les dades de les Nacions Unides. L'estudi destaca que Espanya, de cara a l'any 2040, es preveu que tindrà l'esperança de vida més alta, gairebé 86 anys, seguit per Japó, Singapur i Suïssa, d'acord amb la Universitat de Washington.

"L'Atenció Primària és proporcionada per proveïdors públics, metges de família especialitzats i personal d'infermeria, que brinden serveis preventius a nens, dones i ancians, i atenció aguda i crònica", assenyala l'Observatori Europeu de Sistemes i Polítiques de Salut 2018 sobre Espanya, on s'observa una disminució en l'última dècada en malalties cardiovasculars i morts per càncer.

L'alimentació, clau en la bona salut dels espanyols

Els investigadors diuen que els hàbits alimentaris poden proporcionar pistes sobre els nivells de salut que gaudeixen Espanya i Itàlia, ja que una "dieta mediterrània, complementada amb oli d'oliva verge extra o nous, té una taxa més baixa de problemes cardiovasculars que una dieta baixa en greixos", segons un estudi dirigit per la Universitat de l'Escola de Medicina de Navarra, del que es fa ressò Bloomberg.

Mentrestant, a Amèrica del Nord, el lloc número 16 de Canadà va superar amb escreix als EUA i Mèxic, ja que tots dos van caure lleugerament a les posicions 35 i 53 respectivament. L'esperança de vida als Estats Units ha estat més baixa a causa de les morts per sobredosi de drogues i suïcidis. D'altra banda, Cuba es va situar cinc llocs per sobre dels EUA, fet que la converteix en l'única nació que no està classificada com a "d'alts ingressos" pel Banc Mundial a tenir una qualificació tan alta.

Una de les raons de l'èxit de Cuba pot ser el seu èmfasi en l'atenció preventiva, contrària a l'enfocament dels EUA que es centra en el diagnòstic i el tractament de malalties, segons la Secció de Lleis de Salut de l'Associació Americana d'Advocats en un informe de l'any passat realitzat després de visitar Cuba.

D'altra banda, Corea del Sud va millorar set llocs, mentre que la Xina, on hi viuen 1,4 mil milions de persones, va pujar tres llocs fins al 52. L'expectativa de vida a la Xina està en camí de superar la dels EUA l'any 2040, segons l'Institut de Mètriques i Avaluació de la Salut.

Finalment, les economies subsaharianes van representar 27 de les 30 nacions més baixes del rànquing. Haití, l'Afganistan i el Iemen van ser els altres. Maurici va ser el més saludable a la Sub-Sàhara, situant-se en el número 74 a nivell mundial, ja que tenia la taxa de mortalitat més baixa per malalties transmissibles en una regió encara afectada per la mortalitat infecciosa.