L'epilèpsia és un trastorn del cervell que fa que els grups de cèl·lules presentin excés de descàrregues elèctriques i transportin els senyals de manera sobrepassada. Segons la part cerebral afectada, els símptomes seran els moviments amb espasmes, pèrdues de coneixement, períodes de confusió, fixació de la mirada... Afecta tant infants com adults.

En casos en què no es controla la freqüència de les crisis, i a causa dels seus efectes sobre el sistema nerviós central, pot tenir com a conseqüència una lesió cerebral permanent generadora d'invalidesa i de discapacitat greu.

El tractament de l'epilèpsia es fa, principalment, amb fàrmacs i de manera ambulatòria. Molts pacients epilèptics, tot i l'existència de fàrmacs antiepilèptics cada cop més eficaços, no aconsegueixen millorar la seva qualitat de vida a causa de l'alta freqüència de les crisis. En aquests casos es parla d'epilèpsia refractària.

El centre Barcelona-Parkinson atén pacients epilèptics refractaris. Ofereix serveis mèdics per mitjà de l'estimulació vagal i altres tipus de cirurgia del cervell.

L'estimulació elèctrica vagal (o del nervi vague) és un procediment que ha demostrat la seva eficàcia en la disminució de la freqüència i la severitat de les crisis en pacients amb epilèpsia de difícil control.

L'aparell per a l'estimulació vagal consisteix en un generador programable d'una grandària semblant a la d'un marcapassos cardíac i també es col·loca a la paret toràcica. El generador es connecta a un elèctrode bipolar helicoïdal al voltant del nervi vague, al nivell de la cinquena o sisena vèrtebra cervical.

Els professionals de Barcelona-Parkinson, a Manresa, atenen consultes, fan diagnòstics i rehabilitació. Els tractaments invasius i intervencions els fan al CST de Terrassa.