28 de febrer de 2019
28.02.2019
NUTRICIÓ

Els aliments que fan malbé les dents

Fruits vermells, vi negre o cafè són alguns dels que més embruten la dentadura

28.02.2019 | 00:24
El vi negre és un dels productes que taquen les dents

Un dels enemics d'un somriure perfecte són les taques a les dents, una coloració a l'esmalt que apareix a causa de diversos factors. El menjar i la beguda, l'hàbit tabàquic, l'edat, un cop en una dent o prendre determinats medicaments són algunes de les causes del canvi de color de les dents, segons l'American Dental Association. Pel que fa als aliments i les begudes, molts d'ús habitual tinten les dents. L'odontòloga de la Direcció Assistencial de Sanitas Dental, Manuela Escorial, ha assegurat que «no cal deixar de gaudir d'aquells aliments que poden tacar la dentadura, però sí que cal tenir en compte una sèrie d'hàbits per minimitzar-ne l'impacte».

En aquest context, l'odontòloga apunta que «consumir aquests productes amb moderació, acompanyar-los d'altres que equilibrin els seus efectes negatius, com els lactis, i mantenir una bona higiene bucal» són els principals consells perquè les taques no apareguin a la dentadura.

A més, afegeix que entre els que més taquen la dentadura destaquen els fruits vermells, la salsa de tomàquet o la remolatxa.

Fruits vermells

Productes com els nabius, mores i magranes contenen pigments foscos que poden deixar residus a les dents. «No cal descartar-los, ja que tenen una gran quantitat d'antioxidants, però no cal oblidar raspallar-se correctament les dents després de la seva ingesta», ha apuntat Escorial.

Salsa de tomàquet

Es tracta d'una preparació que, a més de contenir un color altament pigmentat, també és àcida, i això pot fer que la capa d'esmalt de les dents s'estovi i fer-les més poroses i susceptibles a les taques.

Remolatxa

La seva alta pigmentació fa que s'enfosqueixin les dents. Per evitar-ho, cal no oblidar-se de fer-se una bona neteja després de menjar-ne.

Vi negre

És un dels productes que cal vigilar més si es volen mantenir les taques a ratlla. Això es deu als tanins que conté, una substància que decolora les dents i els dona una aparença més fosca. «Es pot gaudir de tant en tant d'una copa de vi, però, un cop més, la correcta higiene bucal després del seu consum és fonamental», ha recomanat l'experta.

Vi blanc

Tot i que no causa efectes tan notoris com els del vi negre, la seva acidesa també pot provocar un enfosquiment de l'esmalt dental.

Refrescos

Un truc perquè el seu impacte sigui menor és utilitzar una palla perquè el contacte de la beguda amb les dents sigui menor.

Cafè i te

És habitual acabar els àpats amb un cafè o un te, però cal tenir en compte que tots dos contenen tanins, el que afavoreix l'aparença més fosca de la dentadura. A més, poden alterar l'equilibri de la flora bacteriana i afavoreixen la formació de plaques de tosca dentària. Barrejar-los amb llet en minimitza l'efecte», ha recomanat l'odontòloga.

Blanquejament dental

L'eliminació de les taques amb blanquejaments dentals és una de les solucions més buscades. De fet, és el tercer tractament d'estètica amb més demanda, després de les higienes dentals i la reconstrucció de peces, segons l'Estudi Sanitas de Salut Bucodental 2019.

Actualment, l'11% dels tractaments estètics en adults són blanquejaments. En aquest sentit, el Consell de Dentistes alerta del perill que pot tenir per a la població usar productes blanquejadors sense la supervisió i prescripció d'un odontòleg.

Els principals riscos són cremades, alteracions a les mucoses o sensibilitat dental. Els experts adverteixen que aquests efectes augmenten com més gran és la concentració de l'agent blanquejador, així com com més freqüent i prolongat en el temps és el tractament. A més, en cas que es donin algunes d'aquestes alteracions, cal que el pacient rebi el tractament i les pautes odontològiques adequades, aconsellen des del Consell de Dentistes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Embaràs

Guia per a embarassades

redacció

 | 0

Et donem consells, t'ensenyem a fer massatges, t'expliquem què pots i no pots menjar...