Per a les persones amb problemes auditius, trobar l'audiòfon que millor s'adapta a la seves necessitats és imprescindible perquè es pugui beneficiar de més qualitat auditiva. Per això a Soler Centre Visual, al carrer Guimerà de Manresa, disposen d'una àmplia gamma de productes, amb opcions diverses per donar solucions auditives personalitzades.

L'audiòfon és un producte per a les persones amb problemes auditius. N'hi ha de dos tipus: els que van col·locats a dintre l'orella i els que es posen darrere de l'orella. Uns i altres poden ser de mida més gran o mes petita. «Han evolucionat molt. Ara com ara tenim audiòfons dels de darrere l'orella molts petits, que pràcticament no es veuen, no són grans com abans», explica Lluís Soler, responsable de l'establiment manresà Soler Centre Visual.

No tots els audiòfons, però, són aptes per a tots els usuaris, sinó que «et condiciona la pèrdua auditiva, ja que per exemple si la persona hi sent molt poc no serà adequat un audiòfon amb l'aparell de dins l'orella molt petit». Una altra limitació és que hi ha gent que té el forat molt petit «i pot ser que l'audiòfon intraauricular no hi càpiga», explica Soler. I remarca que també s'ha de tenir en compte la manipulació de l'aparell: «Si són per a persones grans, com més gran és l'audiòfon més fàcil li és manipular-lo. Si és molt petit és un problema fins i tot obrir el portapiles». En aquest sentit, un dels avenços del mercat són els audiòfons que van amb bateria, «es posen a carregar com si fos un mòbil, i per a molta gent és més pràctic».

Mides i qualitat

La mida de l'audiòfon no té res a veure amb la qualitat de l'aparell, explica Soler. «A vegades pot semblar que com més gran, més senzill, i no és així. Pot ser gran i de gamma alta, i petit i senzill. O la inversa». Depèn de la pèrdua auditiva i de les necessitats de la persona s'opta per un o altre apararell, que sí que és important que «sigui capaç de separar el soroll de la veu». Actualment la majoria són 100% digitals, amb senyal digital i per tant amb sistemes que discriminen la veu del soroll. «Un audiòfon és millor que un altre si fa aquesta discriminació o més o menys. I els últims que han sortit al mercat ja porten intel·ligència artificial».

L'avenç tecnològic en audiòfons ha fet un pas de gegant en els últims anys, «no tenen res a veure els de fa deu anys amb els d'avui. El canvi ha estat radical», asse-nyala Soler. I afegeix: «No existeix l'audiòfon perfecte perquè no s'han inventat les orelles artificials però realment els audiòfons que hi ha al mercat i que nosaltres tenim a la venda són molt bons i tenen moltes funcions». Es poden connectar al televisor, a l'equip de música, al mòbil via Bluetooth... Són prestacions que moltes no es fan servir pel tipus de públic que demanda audiòfons. Majoritàriament, entre el 80 i el 90% dels casos, són persones grans.

També hi ha persones de mitjana edat que tenen problemes d'oïda i a qui un audiòfon els permet guanyar molt en qualitat de vida, destaca Soler: «El principal benefici és que tornen a quedar connectats al món». Lamenta que hi hagi gent «reticent a provar-ho» tot i no sentir-hi prou bé. «Un dels handicaps és que la gent accepti que té aquest problema». Per això a Soler Centre Visual ofereixen proves gratuïtes d'audiòfons.