28 de febrer de 2019
28.02.2019
Regió7
ALIMENTACIÓ I EXERCICI

La dieta mediterrània i l'activitat física tenen efectes positius en la funció pulmonar

El grup investigador preveu fer més estudis per confirmar l'efectivitat en la prevenció de trastorns respiratoris

28.02.2019 | 00:24
Imatge dels membres del grup de recerca en Obesitat, Diabetis i Metabolisme de l'IRBLleida

Un estudi evidencia l'efecte positiu de seguir una dieta mediter-rània i fer exercici físic per a una millor funció pulmonar.

El treball, dut a terme per investigadors lleidatans de la Universitat de Lleida (UdL), l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV) i l'Institut d'Investigació Biomèdica de Lleida (IRBLleida), demostra que té un efecte perjudicial no seguir una dieta mediterrània i practicar poca activitat física en la funció pulmonar en pacients sense malaltia pulmonar coneguda.

Els participants en l'estudi amb menys grau d'adherència al patró alimentari de l'àrea mediterrània presenten valors més baixos de paràmetres espiromètrics, com la capacitat vital forçada i el volum respiratori màxim en el primer segon. Aquests resultats han estat més marcats entre les dones.

El grup d'investigació ha fet l'estudi amb 3.020 persones que han estat citades a participar a El Bus de la Salut, un projecte mèdic que permet conèixer l'estat de salut de les artèries per valorar la possibilitat del que es coneix com a malaltia ateromatosa i la detecció de malaltia renal oculta i diabetis, en la població lleidatana.

Diferents estudis han demostrat una mortalitat menor per malalties cardiovasculars en les persones que segueixen la dieta mediterrània. També s'ha evidenciat un efecte beneficiós entre el compliment de la dieta mediterrània i la funció pulmonar en pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica. Segons el cap d'Endocrinologia de l'Arnau de Vilanova de Lleida, Albert Lecube, fins ara no hi havia investigacions en relació amb la dieta mediterrània i les persones sanes, sense malalties pulmonars. I tampoc s'havia avaluat la pràctica de l'activitat física en la funció pulmonar. Per tant, l'objectiu principal d'aquest estudi és avaluar les associacions entre el compliment de la dieta mediterrània i la pràctica d'activitat física en la funció pulmonar en una gran població amb risc cardiovascular de baix a moderat. Després dels resultats obtinguts, en què es confirma l'efecte positiu d'un estil de vida saludable en la funció pulmonar en persones sanes, els investigadors lleidatans tenen previst portar a terme futurs estudis per confirmar l'efectivitat de la dieta i l'activitat física en la prevenció de trastorns respiratoris.

El grup investigador preveu efectuar futurs estudis per confirmar l'efectivitat de la dieta i l'activitat física en la prevenció de trastorns respiratoris.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Embaràs

Guia per a embarassades

redacció

 | 0

Et donem consells, t'ensenyem a fer massatges, t'expliquem què pots i no pots menjar...