El risc d'avortament espontani varia molt amb l'edat de la dona, mostra un fort patró de recurrència i augmenta després d'algunes complicacions en l'embaràs, segons un estudi realitzat per experts noruecs i les conclusions es publiquen aquest dimecres a 'The BMJ'.

Les troballes suggereixen que l'avortament espontani i altres complicacions de l'embaràs podrien compartir les causes subjacents, el que justifica un estudi addicional, afirmen els autors. L'avortament espontani és un resultat comú de l'embaràs, però el risc és difícil d'estimar a causa d'un registre inconsistent. Noruega és un dels pocs països on s'han recopilat les dades sobre avortaments espontanis de manera constant des de 2008.

Així que un equip d'investigadors, dirigit per Maria Magnus, de l'Institut Noruec de Salut Pública, es va proposar estimar el risc d'avortament involuntari entre dones noruegues i avaluar l'associació amb l'edat i l'historial d'embarassos. Van usar registres de salut noruecs (registre de naixement mèdic, registre de pacients i registre d'avortaments induïts) per identificar tots els embarassos a Noruega entre 2009 i 2013.

Fort risc de recurrència d'avortament involuntari

Es va estimar el risc d'avortament espontani d'acord amb l'edat de la dona i l'historial d'embaràs, tenint en compte els avortaments induïts. Hi va haver 421.201 embarassos durant el període d'estudi. Després de tenir en compte els avortaments induïts, la taxa global d'avortament involuntari va ser del 12,8 per cent. El risc d'avortament involuntari va ser més baix entre les dones de 25 a 29 anys (10 per cent) i va augmentar ràpidament després dels 30 anys, aconseguint el 53 per cent entre les dones de 45 anys i més.

També hi va haver un fort risc de recurrència d'avortament involuntari. Després d'un avortament involuntari, el risc d'un altre incrementar; després de dos, el risc es va duplicar, i després de tres avortaments consecutius, el risc va ser quatre vegades més gran, segons les dades d'aquesta investigació.

Les complicacions prèvies de l'embaràs també van predir un major risc d'avortament espontani. Per exemple, si el part anterior va acabar en un part prematur, cesària o si la dona tenia diabetis durant l'embaràs (diabetis gestacional). No obstant això, la preeclàmpsia (pressió arterial anormalment alta) en l'embaràs anterior no es va vincular amb un major risc d'avortament espontani. Les dones que van néixer petites també van tenir un major risc d'avortament involuntari.

Aquest és un estudi observacional i, com a tal, no pot establir la causa, i els investigadors assenyalen algunes limitacions, com la possibilitat que no es van contemplar els avortaments espontanis que no van donar lloc al contacte amb serveis d'atenció mèdica especialitzats.

No obstant això, diuen que els seus resultats proporcionen estimacions més precises del risc d'avortament involuntari relacionat amb l'edat de la mare i suggereixen que el risc d'avortament espontani està relacionat amb algunes complicacions prèvies de l'embaràs. "Estudis més específics d'aquestes associacions podrien conduir a noves perspectives pel que fa a les causes subjacents compartides de les complicacions de l'embaràs i l'avortament espontani", conclouen.