L'Hospital Clínic i La Caixa han firmat aquest divendres una aliança estratègica per als propers cinc anys per potenciar la recerca capdavantera de gran impacte, la millora assistencial i la formació d'investigadors clínics. La Caixa destinarà prop de 6 milions d'euros en el marc d'aquest acord i el gruix principal, uns 4,5, es destinarà a la recerca en immunoteràpia per desenvolupar nous tractaments per a diferents tipus de càncer.

La immunoteràpia és una opció terapèutica que, segons ha destacat el director general del Clínic, Josep Maria Campistol, "tindrà en els propers anys un rol molt important com a primera eina en la lluita contra el càncer". L'acord també permetrà implementar un programa d'atenció integral per a persones malaltes que es troben al final de la vida, amb 1 milió d'euros aproximadament, i formar metges que compaginin l'assistència clínica i la recerca, amb 500.000 euros.

En la signatura de l'acord, Campistol ha afirmat que l'Hospital Clínic busca l'"excel·lència" en l'"assistència, la recerca i la docència", que són els tres camps que potenciaran amb aquesta aliança estratègica. Per la seva banda, el president de la Fundació Bancària La Caixa, Isidre Fainé, ha exalçat el "merescut prestigi internacional" de l'hospital.

"Amb pocs mitjans, estem a la cresta del prestigi internacional, especialment en recerca i atenció als pacients", ha subratllat. Fainé ha valorat el "tracte tan personalitzat" dels professionals cap als pacients i els seus familiars i s'ha emocionat en recordar la seva germana, que va ser atesa al Clínic i que va morir fa pocs dies. La seva germana, ha explicat commogut, va ser com una mare per a ell, en un moment imprevist en mig del seu discurs.

L'aportació de La Caixa en la recerca en immunoteràpia per lluitar contra el càncer permetrà donar "un salt qualitatiu" amb el desenvolupament de noves teràpies cel·lulars, ha assenyalat el doctor Manel Juan, responsable en aquesta àrea. El Clínic ha impulsat diferents vies de recerca en aquest camp, com el CART, una teràpia que ha demostrat efectes beneficiosos en alguns tipus de leucèmia i limfoma.

El Clínic es proposa desenvolupar noves teràpies per a altres tumors, com el mieloma múltiple, per a altres tipus de limfoma o per als càncers de mama, de còlon i el glioblastoma. També es posaran en marxa altres tractaments d'immunoteràpia, com el programa de transferència adoptiva de limfòcits T o de teràpia TIL, per al tractament del càncer de mama i altres tumors sòlids, i les vacunacions terapèutiques i preventives amb cèl·lules dendrítiques. En la unitat d'immunoteràpia, hi treballa un equip molt extens i especialitzat, amb professionals en els camps d'immunologia, hematologia i oncologia.

El doctor Juan ha assenyalat que la immunoteràpia és una opció terapèutica que busca "un element dins del propi pacient, el nostre sistema immunitari" i que significa "un canvi de paradigma" en la lluita contra el càncer. Així, per exemple, els tractaments CART o amb cèl·lules T del pacient, un tipus de cèl·lula del sistema immunitari, es modifiquen en el laboratori perquè ataquin les cèl·lules canceroses.

Suport als malalts al final de la vida i formació d'investigadors clínics

L'acord també permetrà implementar a l'Hospital Clínic el programa d'atenció integral a persones amb malalties avançades, que funciona a 42 hospitals d'arreu de l'estat espanyol. Es tracta d'una iniciativa que ofereix suport emocional, social i espiritual per millorar la qualitat de vida tant dels pacients en el final de la vida com dels seus familiars. El Clínic implementarà un equip format per dos psicòlegs i un treballador social. També es preveu crear un espai d'atenció integral vinculat a cures pal·liatives, perquè els pacients i els familiars tinguin la seva intimitat, i s'impulsarà la formació de cuidadors familiars.

L'altre pilar de l'acord reforça el programa BITRECS (Biomedicine International Training Research Programme for Excellent Clinician-Scientists), que permetrà cobrir la formació de 8 investigadors clínics. Els 'clinician-scientists', metges que compaginen l'assistència clínica i la recerca, és un perfil molt necessari per traslladar la investigació del laboratori a la societat; un pont entre descobriments en recerca biomèdica i tractaments clínics tangibles. Aquest any es resoldrà la segona convocatòria del programa, que permet als professionals postdoctorals seleccionats dedicar-se de manera intensa a la recerca durant tres anys, amb una estada en un centre estranger i la resta, a l'Institut d'investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS).

Per últim, també es vol tirar endavant una iniciativa perquè equips mèdics, investigadors, pacients i familiars intercanviïn experiències per identificar àrees de millora i possibles solucions. La iniciativa rep el nom de Living Lab.

La col·laboració entre La Caixa i l'Hospital Clínic va començar fa més de quinze anys. Durant aquest període, s'han impulsat projectes conjunts, com ara l'Institut Global de Barcelona (ISGlobal); s'han millorat camps com la recerca en medicina fetal o nous tractaments hepàtics i, amb l'IDIBAPS, s'han potenciat diversos projectes d'excel·lència.