Els bastonets solen ser una de les formes més utilitzades per netejar-nos les orelles i que mai fallen a l'armari dels nostres banys, com un producte més d'higiene personal.

Pel 2020, la UE ha anunciat que es prohibirà la seva fabricació, en el seu afany per reduir l'ús d'estris no reciclables, ja que el dany ambiental que produeixen els bastonets s'assembla al de les tovalloletes humides.

No obstant això, el seu ús no és molt aconsellable per la qual cosa, com més aviat ens acostumem a deixar-los, millor. La utilització dels bastonets té diverses accions perjudicials per a la nostra salut. Aquí t'expliquem algunes d'elles:

La cera no és dolenta

Per començar, cal tenir en compte que el bastonet no extreu bé la cera ja que, sovint, el que fa precisament és empènyer-la cap a dins. A més, en contra del que moltes vegades es pensa, la cera no és dolenta. Tot i que pot no resultar estètica, és creada pel propi cos perquè serveix per protegir l'oïda i fer-lo fora de possibles infeccions i que s'introdueixin, per exemple, petits insectes. A més, serveix també com hidratant.

Ferides

A l'hora d'introduir el bastonet i segons els moviments que fem amb ell dins de l'orella, podem provocar-nos petites ferides i rascades que, de fet, ens poden produir otitis o infeccions. Fins i tot si el tenim massa endins, podem danyar el canal auditiu i provocar certa pèrdua d'audició momentània, picor, etc.

Mal als timpans

Encara que normalment es tracta de ferides superficials que poden arribar a curar-se soles, l'ús excessiu del bastonet pot comportar problemes a la membrana timpànica o en el propi timpà. Si les ferides són grans, podrien arribar a provocar vertigens i, fins i tot, paràlisis facials.

Despreniment del cotó

No és molt habitual, però depenent de la qualitat del bastonet i dels girs que fem amb ell, pot arribar a passar que el cotó de la punta es desprengui i es quedi dipositat a l'orella, el que podria provocar infecció o un petit tap que provoqui pèrdua auditiva.

Alternatives

Per netejar les orelles no és necessàri córrer aquests riscos amb els bastonets. Hi ha altres alternatives més recomanables com aplicar un parell de vegades al mes una barreja de peròxid fresc amb aigua o bé gotes per les orelles específiques que es venen en qualsevol farmàcia.

A més, funciona aplicar vinagre amb aigua en forma de gotes un cop per setmana i també es pot aprofitar el moment de la dutxa per, simplement, mullar l'orella i assecar-se després amb una gasa.

L'important és tenir clar que no hem d'obsessionar-nos en expulsar la cera ja que en el moment de menjar, per exemple, el moviment de la mandíbula tendeix a expulsar la cera cap a la part exterior de l'orella. No obstant això, en la majoria dels casos, el que es crea és cera tova, la qual no és necessària eliminar ja que no és perjudicial. Una altra cosa és que el procés no funcioni bé i pugui arribar a produir-se una acumulació que produeixi un bloqueig en el conducte auditiu.