L'Associació Espanyola de Pediatria (AEP) seguirà demanant la inclusió de la vacuna contra el meningococ B, coneguda com Bexsero, al calendari vacunal, després que el ministeri de Sanitat hagi decidit no finançar-la per no complir criteris d'eficàcia i seguretat, una valoració que rebutja l'AEP.

Ho ha assegurat el coordinador del Comitè Assessor de Vacunes de l'AEP, el doctor David Moreno, que ha explicat que els pediatres seguiran recomanant als pares que posin la vacuna als seus fills. Una vacuna que s'ha de pagar perquè no està finançada (costa una mica més de cent euros la dosi i se n'han de posar dues).

Segons Moreno, els assaigs clínics previs a la comercialització de la vacuna demostren que la seva administració crea anticossos contra aquest bacteri, la qual cosa «pot ser eficaç» contra la malaltia.

Èxit al Regne Unit

El Regne Unit fa tres anys que finança la vacuna, i durant aquest temps n'ha administrat 3 milions de dosis. Els resultats preliminars de què disposa el govern del país s'han fet arribar a experts i a les administracions sanitàries dels diferents països.

Segons aquestes dades, la vacuna ha demostrat una disminució del 70% dels casos de malaltia per meningococ B en menors d'1 any i del 80% en nens d'1 a 2 anys. A més, s'han evitat 277 casos de meningitis i 30 morts d'infants (la mortalitat per aquesta malaltia és del 10%).

El doctor Moreno comenta que el ministeri de Sanitat «no ha tingut en compte aquestes dades pel sol fet que no han estat publicades en una revista científica», la qual cosa demostra «una falta de credibilitat i confiança» cap al Regne Unit, un país «amb un gran seguiment epidemiològic de les malalties, probablement el millor del món», assegura.

Canàries i Castella i Lleó finançaran la vacuna

«Estem convençuts que el Regne Unit no finançaria la vacuna si hagués vist que no funciona i, en canvi, han dit que seguiran vacunant», argumenta Moreno, que ha recordat que les Canàries i Castella i Lleó sí que han pres la decisió de subministrar-la.

El doctor considera un error que el ministeri de Sanitat espa-nyol cregui que «la vacuna no serveix i no és segura» i ha insistit que els pediatres la seguiran recomanant als pares. Tot i que no hi ha dades oficials, l'AEP calcula que un 60% d'infants de l'estat espa-nyol menors d'un any estan vacunats del meningococ B.