Els investigadors de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la UAB (ICTA-UAB) preveuen una primavera «complicada» per als al·lèrgics al pol·len. Les abundants pluges de la tardor i un hivern de temperatures suaus s'han traduït en una important pol·linització d'espècies, com les gramínies, que es podria estendre a altres com el plataner, la parietària o l'olivera si no plou amb força durant la primavera o pugen les temperatures de manera sobtada.

Jordina Belmonte, investigadora de l'ICTA-UAB, ha alertat que aquestes altes concentracions de pol·len poden provocar que persones al·lèrgiques a les quals no se'ls manifestaven els símptomes altres anys, aquesta primavera els pateixin. Els al·lergòlegs, de la seva banda, han apuntat que en pics de pol·len com els previstos es multipliquen les consultes a especialistes, i reclamen a les persones diagnosticades que segueixin els tractaments per no col·lapsar els serveis d'urgències.

Segons Jordina Belmonte, no es preveu una primavera de «rècord» pel que fa a la pol·linització, però sí de concentracions superiors a la mitjana dels últims anys. En aquest sentit, ha destacat que el factor diferencial han estat les pluges de la tardor passada i el poc fred d'aquest hivern. Uns factors que, combinats, ha afegit, «faran que els al·lergòlegs tinguin molta feina».

Amb tot, Belmonte ha puntualitzat que aquestes previsions podrien canviar si la primavera és força plujosa, especialment durant les hores diürnes, quan les plantes estan obertes, i també si les temperatures passen força ràpidament a ser superiors a les esperades per a aquestes dates. Això podria fer que les floracions i pol·linitzacions duressin menys temps de l'habitual i, per tant, afectessin durant menys temps.

Increment de les al·lèrgies

Teresa Garriga, especialista en al·lergologia a l'Hospital Vall d'Hebron, ha recordat que les malalties al·lèrgiques han augmentat notablement en els últims anys a Catalunya fins al punt que «les al·lèrgies cròniques» ja afecten el 14,7% dels adults (vuitè problema de salut) i el 10,4% dels nens (segon problema de salut).

Segons dades de l'Enquesta de Salut a Catalunya 2015, en la franja d'edat de 15 a 44 anys, són el primer problema de salut en els homes i el segon en les dones. A més, alguns estudis indiquen que s'han duplicat en els últims 15 anys en els països desenvolupats i afecten el 25% de la població, i es preveu que en dues dècades puguin afectar el 50% de la població, amb un gran increment en la població pediàtrica.

Teresa Garriga també ha apuntat un increment de les al·lèrgies complexes, és a dir, quan un malalt és al·lèrgic a diferents tipus de pol·len a la vegada, i un avançament en l'aparició dels símptomes entre els nens. Aquí, la doctora ha alertat que, si bé fins ara es creia que no calia fer les proves diagnòstiques als menors de 5 anys, l'aparició dels símptomes en nens i nenes de dos i tres anys convida a visitar un especialista tan bon punt els pares tinguin qualsevol sospita.

L'augment de persones al·lèrgiques està fent, segons Garriga, que la situació actual de l'assistència al·lergològica a Catalunya estigui vorejant la saturació. Garriga recorda que l'OMS recomana que els sistemes de salut tinguin un al·lergòleg per cada 50.000 habitants, una xifra, ha lamentat, que no es compleix a Catalunya. A Girona, per exemple, el sistema públic de salut disposa de dos especialistes per a una població de 750.000 persones.

Tractament mèdic

Atesa aquesta saturació, Garriga recorda a les persones al·lèrgiques la necessitat de seguir els tractaments que se'ls prescriguin per evitar la saturació dels serveis d'urgències, que en pics de concentració de pol·len multipliquen per tres les visites relacionades amb les al·lèrgies. També ha recomanat a les farmàcies que, en previsió d'una demanda més gran, tinguin un estoc suficient de tractaments contra les al·lèrgies.

Finalment, i com cada any, els al·lergòlegs recomanen que les persones que notin els primers símptomes vagin al metge per ser diagnosticades i començar el tractament el més aviat possible.