31 de març de 2019
31.03.2019
Regió7
CARDIOLOGIA

L'Hospital del Mar, pioner en l'ús de la radioteràpia per curar arrítmies del cor

La tècnica s'aplica quan no són viables els tractaments habituals i els pacients es veuen abocats a un trasplantament

31.03.2019 | 00:08
L'accelerador de radioteràpia amb què s'ha operat per primera vegada un pacient a l'Estat espanyol

L'Hospital del Mar és el primer de l'Estat i un dels primers del món que utilitza la radioteràpia per tractar arrítmies del cor. Aquesta tècnica pionera ja s'ha aplicat en un pacient. La iniciativa és fruit de la col·laboració entre els serveis de Cardiologia, Oncologia Radioteràpica i Radiologia, i permet tractar els pacients que han rebut els tractaments habituals sense èxit i es veuen abocats al trasplantament cardíac. L'aplicació d'aquesta tècnica per al tractament de les arrítmies té el seu origen als Estats Units, on s'ha utilitzat en una vintena de casos. S'aplica una dosi molt elevada de radiació en una sola sessió a la zona del cor on s'origina la disfunció per crear una cicatriu a l'àrea i eliminar així l'arrítmia.

En concret, s'apliquen 25 Grays, quan la dosi habitual és de 2 Grays per tractar els casos de càncer. L'Hospital del Mar és un dels pocs centres de l'Estat que poden aplicar aquesta tècnica gràcies a la tecnologia que té al seu abast, que permet definir el moviment causat al cor i a la respiració i fer aquesta intervenció sense lesionar altres òrgans i estructures pròximes al cor. Es tracta d'una intervenció de curta durada, només 30 minuts, sota la supervisió d'un cardiòleg per fer front a possibles complicacions.

Els pacients que se'n poden beneficiar són malalts amb patologia epicàrdica, és a dir, en els quals l'arrítmia té l'origen a la zona exterior del múscul cardíac. També aquells amb patologies isquèmiques en què la lesió se situa a la zona externa, pacients amb afectació cardíaca per malaltia de Chagas o d'altres amb alguna afecció isquèmica en fase de cicatriu que afecta l'epicardi i a la qual no es pot accedir des de l'interior. En tots aquests casos la zona a tractar és de difícil accés mitjançant les tècniques habituals per cateterisme.

El primer pacient tractat és un home de 64 anys que pateix una patologia anomenada displàsia arritmogènica del ventricle dret, en la qual el múscul cardíac es veu substituït per teixit adipós, i en aquest es produeixen de forma més fàcil arrítmies ventriculars. En aquest cas ja s'havia sotmès sense èxit a tres ablacions per intentar resoldre el problema, l'última l'octubre passat. El malalt portava inserit un desfibril·lador al cor per evitar aturades, però l'aparell ja no era útil a causa del dany que la malaltia havia generat en el múscul cardíac.

La intervenció es va fer el 21 de desembre i fins ara les arrítmies han desaparegut del tot, sense efectes secundaris a causa de la radiació. Amb aquesta tècnica la resposta a la radiació és més lenta i els efectes positius triguen una mica més. Aquest cas és el segon amb aquesta patologia tractat al món amb radioteràpia.

La displàsia arritmogènica del ventricle dret és una malaltia rara, d'origen desconegut i descrita originalment fa només 42 anys. Se'n desconeix la incidència exacta, tot i que és més habitual en homes i té una prevalença més alta en atletes i esportistes.

El moviment del cor

El cap del Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'Hospital del Mar, Manel Algara, ha explicat que durant tot aquest procés han treballat especialistes en oncologia, radioteràpia i cardiologia. Després de fer un escàner en quatre dimensions van poder constatar que la zona que calia tractar es movia tres mil·límetres a causa de la respiració i el batec. Llavors es va planificar per on havia d'entrar la radiació per evitar afectació d'altres zones, com el pulmó o la resta del cor.

Algara ha destacat que la tecnologia que té l'Hospital del Mar permet tractar sense filtre, el que fa que es pugui aplicar la radiació de forma molt més ràpida. En aquest cas, es va aplicar una dosi molt elevada en només quatre minuts. Allargar aquest tractament en el temps hauria estat difícil pel que fa al control del moviment.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Embaràs

Guia per a embarassades

redacció

 | 0

Et donem consells, t'ensenyem a fer massatges, t'expliquem què pots i no pots menjar...