Un comitè de 10 experts de diferents especialitats mèdiques ha elaborat la primera guia internacional contra el virus del papil·loma humà en població d'alt risc. Liderat per Vall d'Hebron, aquest treball estableix una forta recomanació de vacunar contra aquest virus els pacients amb VIH entre 9 i 26 anys, els homes que tenen relacions amb altres homes també d'aquesta franja d'edat, les dones amb lesions cervicals displàsiques, els pacients amb síndrome d'insuficiència de la medul·la òssia congènita, les dones que han rebut un trasplantament d'òrgan sòlid o un trasplantament de progenitors hemopoiètics entre els 9 i els 26 anys, i els pacients amb diagnòstic de papil·lomatosi respiratòria recurrent.

També es recomana, però de forma més dèbil, vacunar els afectats per malaltia inflamatòria intestinal, els pacients amb una immunodeficiència primària, i els supervivents de càncer infantil, i les persones que segueixen tractaments immunosupressors o biològics.

Malalties a causa del virus

El virus del papil·loma humà és la principal causa de càncer de cèrvix i altres càncers genitals. També és l'agent causal de les berrugues genitals i de la papil·lomatosi respiratòria recurrent.

Al voltant del 90% de les infeccions per VPH en dones es resol espontàniament sense cap tipus d'intervenció mèdica, però en un 10% dels casos la infecció persisteix. Un 1% acabarà desenvolupant un càncer.