Investigadors del Vall d'Hebron Institut de Recerca han identificat una nova eina terapèutica contra un tipus de càncer infantil, el neuroblastoma, un tumor embrionari del sistema nerviós simpàtic. En concret, es tracta de nous microRNAs capaços de reduir el creixement de cèl·lules tumorals. Els resultats del treball, realitzat pel grup de Recerca Translacional en Càncer en la Infància i l'Adolescència, proporcionen les bases per al desenvolupament de noves teràpies per al tractament dels neuroblastomes més agressius.

A Europa es diagnostiquen 15.000 nous casos de càncer pediàtric, i el 10% són neuroblastomes. La supervivència és «excel·lent en els pacients amb neuroblastoma de baix risc, però està per sota del 50% en els pacients d'alt risc», segons han apuntat Soledad Gallego i Josep Sánchez, coordinadors del grup.

Els micro RNA són petites molècules d'ARN capaces de regular múltiples gens i vies de senyalització alhora, i minimitzen l'aparició de mecanismes de resistència a la teràpia. Per detectar els que tenen més potencial terapèutic en neuroblastoma, els investigadors van fer un cribratge d'alt rendiment i van restaurar l'expressió de 2048 microRNAs en cèl·lules tumorals.