Des de l'1 de gener fins al 31 de març s'han fet 337 trasplantaments d'òrgans, un 18,3% més que el mateix període de l'any passat. Durant aquest primer trimestre de l'any 2019, s'han obtingut 105 donants de cadàver vàlids, que representen el 18,% més que l'any 2018. Els donants de mort encefàlica (cerebral) augmenten lleugerament (1,8%); i els donants de mort en asistòlia (aturada cardíaca) ho fan de forma més destacada (44,1%), gràcies als donants de mort en asistòlia controlada (malalts terminals ingressats a l'hospital que moren per cessament irreversible de l'activitat cardíaca). El consentiment per a la donació se situa en el 83%, percentatge similar al del 2018.

El nombre de donants vius, d'altra banda, segueix disminuint: 21 donants fins al 31 de març, el 25% menys (7 donants) que el 2018. D'aquestes donacions, 20 han estat de ronyó i una de fetge. L'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) assenyala que aquest fet es pot explicar pels bons resultats de la donació de cadàver, però això no impedeix que no s'hagi de seguir promovent el trasplantament de donant viu ja que l'evidència científica mostra que és la millor opció terapèutica per als malalts joves.

De moment, l'Hospital Clínic de Barcelona, amb 21 donants cadàver vàlids i 5 donants vius, és el centre amb més donants gestionats; seguit de prop per l'Hospital Vall d'Hebron, amb 19 i 6 donants, respectivament; i l'Hospital Germans Trias i Pujol, amb 18 i 1 donants, respectivament.

Més donants, més trasplantaments

Els trasplantaments a Catalunya segueixen la seva tendència a l'alça, clarament positiva. En concret, durant els tres primers mesos de l'any 2019 s'han fet 337 intervencions, el 18,3% més que el 2018.

Per tipus d'òrgan, augmenten els trasplantaments renals (16,2%), els hepàtics (29,2%), els pulmonars (15,4%) i el pancreàtics (250,0%). Els cardíacs són, amb dos menys, els que de moment mostren una activitat inferior a la de l'any passat.

En aquest sentit, l'OCATT fa ressaltar aquesta activitat extraordinària, ja que es tracta d'un ritme de trasplantament molt superior a qualsevol etapa anterior. Tot i això, subratlla que la donació i, per tant, la disponibilitat d'òrgans és fluctuant en el temps, però destaca que si se segueix aquest ritme es podria estar parlant d'uns 400 donants vàlids i uns 1.300 trasplantaments al final d'any i aconseguir, per tant, unes xifres espectaculars.

En aquest cas, és l'Hospital Universitari de Vall d'Hebron el que, fins al 31 de març, ha dut a terme més trasplantaments: 91 entre receptors pediàtrics (10) i adults. L'Hospital Clínic ha practicat 84 intervencions i l'Hospital Universitari de Bellvitge, 67.

El 31 de març del 2018, 1.160 persones continuaven esperant un òrgan. Concretament, 1.035 persones esperen rebre un trasplantament de ronyó; 44, de fetge; 28, de cor; 30, de pulmó, i 23, de pàncrees.

L'OCATT remarca que aquests bons resultats permeten reduir a poc a poc les llistes d'espera per a trasplantament, tot i l'augment de les indicacions. També s'observa que les llistes d'espera d'òrgans vitals com el fetge, el cor o els pulmons són especialment baixes.

La donació, gest solidari clau

Tant l'OCATT com el departament de Salut volen destacar que la donació d'òrgans és fonamental perquè els trasplantaments siguin possibles. I, per tant, posen de manifest la importància de la generositat i la solidaritat de les famílies de les persones donants que, amb el seu gest, fan un regal de vida i d'esperança. Igualment, fan un reconeixement explícit als professionals i als hospitals catalans que contribueixen de manera decisiva en l'assoliment dels excel·lents resultats de trasplantament a Catalunya.