Promoure hàbits saludables, combatre l'obesitat infantil i evitar les càries provocades per ingesta de sucre entre els infants són els objectius del programa Infadimed (Infància i Dieta Mediterrània) que aquest curs s'ha iniciat a les escoles d'onze municipis del Berguedà. El programa és impulsat per l'Institut Català de la Salut, i al Berguedà el lideren els equips d'atenció primària Berga i Alt Berguedà.

600 alumnes de parvulari

Les escoles de Sant Julià de Cerdanyola, Vallcebre, Gósol, Guardiola de Berguedà, Bagà, la Pobla de Lillet, Avià, Vilada, Borredà, Sant Jordi de Cercs i 5 centres de la ciutat de Berga participen en el programa que aquest any es fa amb un total de 600 alumnes de P-3, P-4 i P-5.

Professionals de pediatria, infermeria i odontologia d'atenció primària de l'ICS Catalunya Central visiten 6 vegades, durant el curs, cadascuna de les escoles per fer sessions amb els infants, que comencen amb el visionat d'una pel·lícula de dibuixos animats en què el Capità Vitamines explica els beneficis d'uns bons hàbits alimentaris. Després es fan diverses activitats perquè els nens i nenes entenguin bé els consells que se'ls han donat.

De cara a propers cursos, el programa s'ampliarà a altres classes (fins a arribar a implantar-lo a tots els alumnes, des dels petits de P-3 fins als de 6è d'educació primària) i es faran activitats adaptades a l'edat de cada classe.

L'objectiu és que els infants, a través d'aquestes activitats lúdiques, incorporin hàbits saludables a la seva alimentació. Responsables del projecte al Berguedà han explicat que ja noten, a les consultes d'atenció primària, com algunes famílies expliquen que són els nens i nenes mateixos qui, a casa, saben distingir entre els aliments que són bons per a la seva salut i els que cal evitar.

Al Berguedà, l'activitat va començar registrant el pes i la talla de cadascun dels infants participants, per tal de poder-ne anar fent seguiment i avaluar els resultats de l'Infadimed amb dades objectives. A més, aquest seguiment es fa extensiu a la salut bucodental: s'ha fet una exploració als infants de P-3 per poder anar controlant la seva salut bucodental a mesura que milloren els hàbits alimentaris i disminueixen la ingesta de sucre.

Bons resultats

El programa Infadimed, que va sorgir de la inquietud d'un equip de professionals de Vilafranca del Penedès i que després es va incorporar a l'oferta pedagògica de l'ICS, ja ha demostrat que aconsegueix promoure hàbits alimentaris saludables i reduir la incidència de l'obesitat entre els infants que hi participen.