La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que el Govern treballa en l'elaboració d'un nou decret per prioritzar «criteris d'equitat» en les llistes d'espera. A més de tenir en compte el temps i dels criteris clínics, es valoraran altres aspectes com podrien ser la dependència, l'estat del cuidador o la situació laboral. Per altra banda, Vergés ha exposat que s'inclouran tres nous procediments amb un temps màxim d'espera garantit de 180 dies, que són la reconstrucció mamària, que també incorpora el tatuatge de mugró, i les reconstruccions després d'haver tingut un càncer de còlon i de bufeta. La consellera ha destacat que en els últims quatre anys s'ha millorat el temps d'accés als serveis. El 2015 un 87% dels pacients van ser operats en el temps estipulat, una xifra que el 2018 va incrementar fins al 94% dels pacients.

La consellera ha anunciat que en els propers mesos el departament introduirà aquestes tres noves intervencions quirúrgiques, que se sumaran a les de cataractes, pròtesis de genoll i de maluc que també tenen aquest temps de garantia de 180 dies.

Ha assegurat que Catalunya és capdavantera en les garanties en temps d'accés. Ha destacat que el departament de Salut garanteix un temps d'accés a 22 intervencions quirúrgiques oncològiques que a la resta de l'Estat no hi són, i l'accés a intervencions cardíaques en 90 dies quan a la resta de l'Estat el temps de garantia s'eleva a 180 dies.

El nou decret també preveu una llista única a Catalunya en intervencions molt específiques i complexes, com és el cas de la reassignació sexual per a les persones trans, en què s'inclourà l'Hospital de Bellvitge i Can Ruti. Fins ara, només es feien a l'Hospital Clínic. També en doblarà el pressupost, la qual cosa permetrà passar de 30 a 70 intervencions cada any.

Més enllà del decret, Vergés també ha explicat que Salut treballa per un abordatge de país respecte de raquis, obesitat mòrbida i també en l'àmbit de les al·lèrgies. La consellera ha destacat que, a partir del mes de juny, Salut formarà les infermeres de l'atenció primària perquè puguin fer els anomenats Prick Test de les al·lèrgies, «i d'aquesta manera s'augmentarà la capacitat resolutiva de la primària i disminuirà els temps d'espera a la visita a l'al·lergòleg i els desplaçaments dels pacients, ja que es farà al mateix centre d'atenció primària».