L'Hospital Universitari de Bell-vitge acaba d'implantar un cor artificial total per primera vegada. Es tracta d'una tècnica complexa i d'una intervenció excepcional que ha permès atendre un pacient amb fallada dels dos ventricles del cor i hipertensió pulmonar, una condició que no permet optar pel trasplantament.

L'objectiu de la intervenció és que el dispositiu artificial substitueixi la funció dels dos ventricles i permeti normalitzar la tensió arterial pulmonar del pacient de manera que, d'aquí a uns mesos, pugui sotmetre's a un trasplantament cardíac. La implantació d'aquest cor artificial ha permès millorar un pronòstic que, si no s'hagués optat per la tècnica, és «nefast», diu el cirurgià del centre hospitalari Daniel Ortiz.

El pacient operat a l'Hospital de Bellvitge és un home de 30 anys a qui fallaven els dos ventricles i presentava hipertensió pulmonar, una condició que li impedia rebre un trasplantament de cor o una assistència ventricular mecànica, que és més habitual però només substitueix la funció d'un dels dos ventricles. Per això, l'equip mèdic va optar per implantar-li, per uns mesos, aquest dispositiu artificial, en espera que el bon funcionament del nou cor li rebaixi la hipertensió pulmonar i se li pugui practicar un trasplantament convencional.

L'operació es va fer el 27 de maig passat i va ser «excepcional» a l'Estat espanyol, ja que fins ara només s'havia implantat un dispositiu similar. El pacient patia miocardiopatia de llarga evolució i el van sotmetre a aquesta intervenció perquè necessitaven suplir la funció dels dos ventricles durant un temps per poder assolir les condicions perquè fos «candidat» a trasplantament. Tal com explica el cardiòleg José González, és «com un pont» al trasplantament, perquè és un dispositiu mecànic i pneumàtic que serveix per un període de temps, no com una «teràpia de destí» sinó per recuperar el malalt per poder arribar a un trasplantament cardíac.

Els metges que han atès el pacient han explicat que és molt aviat per poder valorar l'èxit de la intervenció i volen ser «prudents» i no donar-ho «tot per fet», però han remarcat que l'objectiu és que pugui fer vida normal tal com fan pacients als quals s'han implantat dispositius similars.

Després de l'operació, els pacients tenen dos cables que els surten del cos i, per tant, han d'anar amb compte, però físicament poden fer vida «completament normal», fins i tot, han dit, hi ha malalts que fan exercici físic. La intervenció permet superar el pronòstic «nefast» que tenen els malalts amb hipertensió pulmonar, que antigament morien ja que la combinació de fallada de ventricles i la patologia no donava «cap altre tipus d'alternativa», comenta el cirurgià Daniel Ortiz.

Des que el 2007 l'Hospital de Bellvitge va col·locar per primera vegada un cor artificial a una pacient, s'han fet 24 assistències ventriculars mecàniques i, per això, és centre de referència. En 10 d'aquests casos els pacients han pogut rebre el trasplantament de cor amb èxit, i en d'altres 10 fan vida normal esperant poder rebre el trasplantament. Només en dos casos la implantació d'aquest dispositiu s'ha plantejat finalment com a definitiva.