La demanda de tractament per cocaïna a Catalunya ha augmentat en els darrers tres anys, després d'un període a la baixa (del 2009 al 2015). El subdirector general de Drogodependències, Joan Colom, ha puntualitzat que les dades de l'activitat assistencial no són un reflex directe del consum, perquè es poden tardar mesos o anys fins a demanar tractament, entre altres motius; però sí que en són un «indicador fiable» al llarg dels anys. Prop de 14.000 persones van iniciar tractament per addició a les drogues el 2018. El 42% va ser per consum d'alcohol, que es manté des de fa més de dues dècades com la droga que més peticions genera.

Segons Colom, en els darrers mesos han detectat un augment dels consums de drogues als centres de reducció de danys: «L'acció sobre els narcopisos ha desviat moltes persones que hi estaven consumit per via injectada, fumada o inhalada a sales supervisades i això és una bona notícia». El 2018, més de 3.500 persones van anar a les sales de consum, amb un total de 146.916 consums, 22.205 més que l'any anterior.

A Catalunya es van iniciar un total de 13.944 tractaments per abús o dependència de les drogues el 2018, una xifra similar a la d'anys anteriors. Per tipus de droga, l'alcohol, amb el 42,2% (5.879 casos), és manté com la que motiva més inicis de tractament.

La segona droga que activa més inicis de tractament és la cocaïna, amb gairebé el 24% (3.338 casos). El 38,4% dels tractament per cocaïna (1.281 casos) ho són per primera vegada, mentre que fa deu anys, aquest percentatge era d'un 60% (uns 2.267 casos).

En les peticions de tractament, segueix el cànnabis, amb el 13,8% (1.924 casos). El cànnabis va presentar un màxim de sol·licituds de tractament el 2015 i des d'aleshores ha anat disminuint, tot i que al 2018 ha presentat un lleuger repunt.

L'heroïna representa gairebé un 12% dels inicis de tractament (1.607 casos). Les peticions per aquesta droga estan estabilitzades des de principis de l'any 2000; actualment, un 11% (177 casos) inicia tractament per primera vegada, dada que mostra una incidència baixa de noves demandes.

El tabac representa el 3,7% dels inicis de tractament (521 casos). En el cas del tabaquisme, però, només arriben als serveis especialitzats els casos més greus, ja que moltes demandes s'atenen a l'atenció primària.

Pel que fa a dades sobre l'ocupació, Colom ha assenyalat que la taxa d'atur és «molt superior» a la de la població general, fet que mostra les greus conseqüències de les drogues més enllà de l'estricte àmbit de la salut.

Demandes de tractament per gènere i edat

Tres de cada quatre persones que inicien tractament per consum de drogues són homes. Aquesta majoria es manté quan s'analitzen les drogues per separat, excepte en el cas del tabac, on la proporcionalitat està molt igualada.

Pel que fa a l'heroïna i la cocaïna, la proporció home i dona està més descompensada, ja que arriba a ser d'entre una o dues dones per cada vuit o nou homes.

L'edat mitjana de sol·licitud de tractament varia segons la droga principal. La droga per la qual la gent més jove comença un tractament és el cànnabis (29 anys en dones i homes), mentre que les drogues per les quals es demana un tractament a una edat més avançada són el tabac (52 anys en dones i homes) i l'alcohol (48 en dones i 47 en homes).

Gairebé un 60% del total de persones que inicien tractament tenen entre 31 i 50 anys. La franja dels 41 als 60 anys representa un 44%.