31 de agost de 2019
31.08.2019
Regió7

El Govern aprova el decret perquè els infermers s'acreditin per prescriure alguns medicaments

30.08.2019 | 23:41

El Govern ha aprovat el decret perquè els més de 45.000 infermers de Catalunya puguin acreditar-se per indicar i receptar alguns medicaments i productes sanitaris, els que no estan subjectes a prescripció mèdica. Per aconseguir l'acreditació caldrà complir dos requisits: tenir el títol de grau d'Infermeria o equivalent i acreditar un mínim d'un any d'experiència o haver superat un curs d'adaptació gratuït que està elaborant el departament de Salut amb el Consell de Col·legis d'Infermeres de Catalunya. A més, es preveu un sistema d'acreditació extraordinari i més àgil per als que treballin en centres del sistema públic de salut de Catalunya, i que serà coordinat pels mateixos centres assistencials.

Un cop obtinguin l'acreditació ja podran receptar medicaments no subjectes a prescripció mèdica. Això suposa un ventall de més de 4.700 productes sanitaris finançats, com ara apòsits, gases i bosses d'ostomia, i més de 1.000 medicaments que no necessiten prescripció d'un metge, la majoria dels quals no estan finançats.

Tots els tràmits per acreditar-se seran electrònics i hauran de ser els mateixos professionals els que els sol·licitin. Ara bé, com que la major part dels infermers a Catalunya ho fan en el sistema públic de salut, el decret preveu un procediment extraordinari i més àgil per a aquests professionals els primers quatre mesos després de la seva entrada en vigor. En concret, els que faci més d'un any que treballen en un centre del sistema SISCAT no s'hauran de preocupar de tramitar la seva sol·licitud, ja que seran els mateixos centres els que faran els tràmits, amb el consentiment previ dels professionals. Es preveu tenir-los acreditats abans d'acabar l'any.

En el cas dels infermers que treballin en centres del SISCAT, l'ordre de prescripció infermera dels medicaments i productes sanitaris s'incorporarà a la recepta electrònica, integrada en el pla de medicació del pacient. Per poder-la fer efectiva, el Servei Català de la Salut (CatSalut) completarà l'adequació de l'aplicació informàtic de la recepta electrònica els propers mesos.

Pel que fa a les actuacions amb medicaments subjectes a prescripció mèdica –la majoria de medicaments que els infermers utilitzen en les seves pràctiques professionals quotidianes–, encara s'està pendent que el ministeri aprovi els protocols i guies de pràctica assistencial en què s'ha d'emmarcar l'ús d'aquests medicaments per part dels infermers.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Embaràs

Guia per a embarassades

redacció

 | 0

Et donem consells, t'ensenyem a fer massatges, t'expliquem què pots i no pots menjar...