La ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social en funcions, María Luisa Carcedo, ha reivindicat la seguretat alimentària de l'Estat espanyol i ha qualificat «d'excepcional» el brot de listeriosi originat a Andalusia. Després de reunir-se amb representants de les comunitats autònomes per tractar sobre aquest brot, la ministra ha assegurat que l'Estat espanyol és rigorós, tot i que ha admès que s'ha produït un «error». En aquest sentit, Carcedo ha afegit que el cas de la carn entatxonada de La Mechá ha de servir per millorar encara més els protocols.

Segons el ministeri de Sanitat, l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) va activar l'alerta alimentària el 16 d'agost, el mateix dia que va rebre la notificació de les autoritats de la Junta d'Andalusia i va traslladar la informació a totes les comunitats autònomes.

Des del ministeri afirmen que es van posar en contacte amb les comunitats de Catalunya, Extremadura i Madrid. Les tres apareixien en principi a la llista de distribució de l'empresa Magrudis, el fabricant de la carn La Mechá, per tal que es retirés el producte de manera immediata. «El principal és contenir el brot i atendre els afectats. Hi haurà temps més endavant per depurar responsabilitats, si n'hi ha», ha dit Carcedo.