No ha estat només el conegut com a 'nadó sense rostre'. Artur Carvalho, obstetra que exercia a Portugal malgrat tenir fins a cinc processos disciplinaris oberts, compta amb un historial que va revelant a poc a poc i que inclou naixements de nenes amb dues vagines i les cames invertides.

Els horrors del currículum d'aquest metge surten ara a la llum a causa de la commoció generada en l'opinió pública pel cas del 'nadó sense rostre', Rodrigo, que va néixer el dia 7 sense ulls, nas i part del crani i que roman ingressat en un hospital de Setúbal, a uns 50 quilòmetres de Lisboa.

La Fiscalia portuguesa ha obert una investigació després de la denúncia presentada per la mare de Rodrigo, que ha emprès una batalla legal davant la passivitat de les autoritats sanitàries. Malgrat tenir una llista de casos a l'esquena, la primera acció per apartar-lo de les seves funcions no ha arribat fins aquest dimecres, quan el consell disciplinari del Col·legi de Metges va decidir suspendre'l preventivament durant sis mesos després d'avaluar cinc processos que tenia pendents.

Hores abans, va ser el mateix metge qui es va comprometre a deixar de fer ecografies fins que s'avaluessin aquests processos. L'escàndol ha animat altres pares afectats per Carvalho a parlar. S'ha conegut així el cas de Luana, de 8 anys, que va néixer sense barbeta i amb les cames invertides -podria ser el primer error mèdic registrat del obstetra- i de Diana, que va venir al món en 2016 amb dos rectes i dues vagines.

"Tenia de tot com si fossin dues nenes. Tenia dos rectes i dos vagines que funcionaven", diu la mare de Diana al diari 'Correio da Manhã', al qual explica que la petita és pràcticament autònoma, però necessita cures diàries.La mare de Diana es va fer dues ecografies amb Carvalho i fins a cinc en realitzar la mare de Luana, a qui el metge va assegurar que la nena venia "perfecta i saludable"; però, a més de les cames invertides i sense barbeta, el nadó tenia els dits dels peus "enganxats" i greus lesions cerebrals.

Tres dies després del naixement, van portar la mare a veure la nena a la incubadora, que estava lleugerament tapada. Abans de descobrir-la, van demanar als pares dels altres nens que abandonessin la sala. "Estàs preparada?", Explica que li va preguntar el pare de la petita. En veure-la finalment, assegura que la commoció va ser enorme: "No volia creure que era la meva filla".

Aquests són els relats que des de fa dies es descobreixen a Portugal, on la indignació va ser immediata després de la difusió del cas de Rodrigo, el qual va destapar que el denunciat tenia fins a cinc processos disciplinaris oberts. Ho ha confirmat el Col·legi de Metges de Portugal, molt qüestionat aquests dies per la seva falta de resposta davant les cinc denúncies contra Carvalho presentades des del 2013.

Els experts no s'expliquen els errors en la detecció d'aquest tipus de malformacions, tan òbvies que "obligatòriament" han de ser advertides en les ecografies, va declarar a Efe el president de la Societat Portuguesa d'Obstetrícia i Medicina Matern-Fetal, Luís Mendes Graça. "És una malformació tan òbvia que qualsevol clínic que estigui format en ecografia obstètrica no ho pot deixar passar", assegura, i ha considerat que en aquest cas hi ha una clara manca de formació.