El 14% de les anàlisis d'orina per possibles intoxicacions de bolets fetes a l'Hospital Clínic de Barcelona durant l'últim any van donar positiu. En concret, el 2018 es van analitzar 86 possibles casos, i 12 van donar positiu en toxines de bolets. Les mostres analitzades procedien dels hospitals de Lleida, Berga i Palamós, entre d'altres, però també arriben d'altres punts de l'Estat, ja que el Clínic és l'únic centre de referència amb laboratori 24 hores al dia i 365 dies a l'any per identificar toxines de bolets hepatotòxics. A Catalunya es calcula que hi ha unes 50 espècies verinoses de bolets, set de les quals poden ser mortals.

Des del 2001, el Centre de Diagnòstic Biomèdic ha analitzat 501 mostres d'orina de persones amb sospita d'intoxicació. En 194 mostres es van detectar amatoxines (toxina d'amanita fal·loide-farinera borda o Lepiota), el 38,7% del total. Tots els casos procedien de bolets collits per aficionats, i en cap cas eren bolets comprats o consumits en restaurants.

Jordi To-Figueras, cap del Laboratori de Toxicologia del Clínic, diu que la clau per al tractament és iniciar-lo com més aviat millor. Si als primers símptomes i sospites l'afectat va al metge, se li pot administrar el tractament abans fins i tot de confirmar la intoxicació.