Contractures rebels, dolors musculars, tendinitis o alliberament de nervis com la síndrome del túnel carpià són alguns dels dolors que es poden pal·liar amb infiltracions, i més concretament amb la nova tècnica d'hidrosecció amb infiltracions dirigides amb ecografia. «És un tècnica desenvolupada per Thomas B. Clark, metge de l'equip de bàsquet Los Angeles Lakers i col·laborador de la Societat Espanyola del Dolor», explica la doctora Mercè Salvans, que també és membre d'aquesta associació. Mercè Salvans té centre a Manresa (Metges Manresa) i Berga (Centre Mèdic Berguedà), on tracta pacients amb diferents tipus d'infiltracions, com la hidrosecció, que s'ha desenvolupat gràcies al suport gràfic de l'ecografia «i permet fer intervencions més agressives que la fisioteràpia i menys agressives que la cirurgia», explica Salvans.

Les infiltracions s'utilitzen com a teràpia mínimament invasiva i en diferents localitzacions (intraarticular, periarticular, insercions tendinoses, intramuscular...) amb una eficàcia demostrada. L'objectiu és aportar una solució antiinflamatòria localment, «que permet que el pacient noti una millora en el dolor i pugui reprendre l'activitat, fer vida normal i reprendre l'exercici físic».

Generalment s'injecten antiinflamatoris derivats de la cortisona a la zona dolorosa però hi ha altres variants com ara la infiltració que injecta una gran quantitat de sèrum fisiològic barrejat amb una un petita quantitat de medicament. D'aquesta manera, «té pocs efectes secundaris i és eficaç per millorar el benestar muscular», remarca Salvans.

Les infiltracions es poden fer a pacients de totes les edats, és una tècnica que no té contraindicacions i molt utilitzada a les clíniques del dolor.