Salut posa en marxa la campanya de vacunació de la grip i ja té disponibles més d'1,2 milions de dosis de la vacuna als CAP i als centres vacunals. Segons ha explicat el departament, enguany la campanya comunicativa «Un hivern sense BRRR» posa l'èmfasi a prevenir, a més de la grip, altres malalties d'hivern com ara la bronquiolitis i altres patologies víriques. Per fer front a l'increment de la demanda assistencial el CatSalut reforçarà el sistema amb 21,4 milions d'euros per millorar l'atenció a les urgències, la primària i l'atenció hospitalària, entre d'altres.

Segons la consellera de Salut, Alba Vergés, la campanya se centra sobretot en els col·lectius més vulnerables: persones més grans de 60 anys, dones embarassades, persones amb problemes de salut crònics i condicions de risc, i professionals sanitaris.

És el cas de Maravillas Sánchez, que coincidint amb l'inici de la campanya ja s'ha vacunat contra la grip. Té 62 anys i es vacuna perquè també entra dins del col·lectiu de risc. A més, ella pateix atacs epilèptics i té moltes varius i mala circulació a les cames. Assegura que cada any es vacuna i recomana fer-ho ja que «per la salut s'ha de fer el que calgui», diu.

«Som personal de risc i ens hem de vacunar»

Sobre els professionals sanitaris, la consellera Alba Vergés va recordar que encara cal «insistir» perquè s'assoleixi l'objectiu de vacunació del 40%. L'any passat, va dir, es va millorar el percentatge i es va passar del 23,3% al 28,05%, però encara és lluny de l'objectiu.

Un dels professionals que ja ho han fet és Jeroni Marín, auxiliar d'infermeria del CAP Onze de Setembre de la capital del Segrià. Assegura que ho fa cada any perquè és una manera de «prevenir» i, si acabes agafant la malaltia, «no és tan potent i es mitiguen una mica els seus efectes». Marín remarca que els metges i auxiliars que treballen en centres de salut són «personal de risc» i per això s'han de vacunar.

Vacunar infants prematurs

El departament de Salut aconsella per primer cop vacunar els infants prematurs. Tal com va explicar Vergés, «s'amplia també per primera vegada als infants de sis mesos a dos anys amb prematuritat alta, és a dir, que van néixer amb menys de 32 setmanes».

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, va assegurar que «està demostrat que el col·lectiu té una morbilitat molt més important», és a dir, que tenen més problemes de malalties de tipus respiratori, pneumònies, etc.

En el cas d'aquests nadons, la vacuna, va precisar, seria la mateixa que per a un adult pel que fa a la composició però la dosi seria diferent.

Bronquiolitis i altres malalties

A més de la grip, la campanya comunicativa d'aquest any se centra també en la prevenció d'altres malalties d'hivern. «La grip no és l'única malaltia que es produeix a l'hivern, segurament és la més mediàtica, però també hi ha altres virus i infeccions respiratòries que ocasionen increments importants de la demanda assistencial, com l'epidèmia de la bronquiolitis», va assegurar la consellera Vergés.

Per això, els pòsters i altres materials comunicatius adreçats a la ciutadania aconsellen en línies generals rentar-se les mans amb freqüència, beure aigua sovint i ventilar espais tancats, a més d'abrigar-se.

Segons Joan Guix, el fet que a l'hivern les persones es concentrin més en espais tancats que la resta de l'any fa que la transmissió sigui «més curta».